provocad_logo

УАСГ OPEN / workshop

От на 13.10.09

Моментът на истината дойде! Може би е време след дискусиите за Upgrade ВИАС студентите в УАСГ да покажат и на практика, че имат отношение към Университета и по конкретно към общите му части…

С Трансформатори и списание „Едно“ организираме workshop УАСГ OPEN, който е насочен към вътрешния двор на ВИАС и има за цел да даде шанс на студентите да експериментират директно в това пространство, като реализират идеите си. Една площадка за игра с размер 28 на 38 чака своята функция!

Срещата

21.10.09 от 9:00 до 19:00 часа в двора.

Записване и информация

на TRANSFORMATORI.NET

 1. Атанас Тачев | 13.10.09 | 1

  Браво момчета и момичета!Подкрепям инициативата ви! Питане?!? Приемате ли идеи по мейл! опасявам се, че не малка част от хората, желаещи да се включат няма да имат физическата възможност да присъстват на място за да представят идеите си (предвид работните си задължения имам предвид). Ако „да“ ме пишете, ако „не“ ви желая успех и нека най добрия победи, а дано успеете да се преборите за резлизацията, за да не остане поредната добра идея. която да остане в забвение. Много успех и късмет ви желая!!!

 2. Важно пояснение е, че това не е конкурс а workshop. Идеята е да се съберат студенти от всички специалности, да работят заедно и да се забавляват. Сигурно ще има доста хора с готини идеи, които ще имат желание, но ще са заети или шефът им няма да прояви разбиране и няма да ги пусне за един ден, но това не значи, че не може да изпращате идеите си, не мислете на уъркшора като на заверка. Може да споделите идеята си с ваши колеги, които да я реализират. Едно от най-важните неща е да се случи общуването и екипната работа, а не всеки да действа индивидуално. Малко му трябва на двора за да стане интересно място. И още едно пояснение – при конкурс и проект би ставало дума за конкретен бюджет за реализирането му, докато в случая студентите взимат нещата в свои ръце и доказват, че там може да се случи нещо хубаво с минимум усилие. Накрая представяме творбите на всички участници и правим изводи :)

 3. Атанас Тачев | 13.10.09 | 3

  А има ли ограничение да участват само настоящи студенти или може и бивши?!?Аз например завърших февруари 2006та(колко отдавна ми се струва)! Как изглежда двора на ВИАС ме вълнува и ше се радвам да допринеса с нещо за по-приятното пребиваване на колегите!!!

 4. RG | 13.10.09 | 4

  А инициативта ви има ли нещо общо със заданието за проект по История на архитектурата на втори курс – Информационен център в атриума на УАСГ?!
  Защото и в техния случай „студентите взимат нещата в свои ръце и доказват, че там може да се случи нещо хубаво с минимум усилие“ …

 5. @Атанас Тачев, първоначалната концепция на уъркшопа е той да е само за студенти, така сме говорили и с ръководството на Университета и мислим да я спазим.

  @RG това е хубава информация, не я знаехме и дано студентите работещи по тази тема се възползват от срещата.

 6. RG | 13.10.09 | 6

  Всъщност идеята ми е, че процесът изглежда да е започнал без вас и въобще цялата идея има смисъл, само ако участието наистина е ограничено за настоящи студенти! В противен случай би се опорочила, защото именно те са субектите на целия ви проект за upgrade на институцията и може би те имат най-голямо право да решат какво точно искат да им се случва. Честно би било, ако всички останали просто помагаме с горчив опит.
  Поздрави!

 7. Абсолютно съм съгласен, който не е студент и има чак такова желание да участва, може да помага на екипите по някакъв начин или за самото протичане на уъркшопа.

 8. bedno li bedno | 15.10.09 | 8

  предричам появаването на голям въпросителен знак. :)

 9. Никой не може да предвиди какво ще се случи в двора, хубавото е вече, че имаме приличен брой участници. Днес се върнах от Барселона, бях на посещение в „Institute for advanced architecture of Catalonia“, за който ще пиша скоро. Като им видях условията и процеса на работа и като го сравних с нашия ми се доплака :) Едно добро начало би било екипната работа!

 10. dkokalanov | 18.10.09 | 10

  Чакам мнението ти от първа ръка за IAAC. Иначе за ВИАС – ще провокирате студентите да мислят като архитекти, а не само да се притесняват за акциза на водката и за разучаването на справочника по AutoCAD „10000 линии в час – това било лесно“. Да публикувате материрал от уъркшопа в нета, за всички, които няма да присъстват.

 11. Боряна Зафирова | 18.10.09 | 11

  Трансформаторите отново сте на първа линия с добри идеи!!! Очаквам страхотни резултати:)
  Въобще – супер!!!

 12. prudl | 18.10.09 | 12

  Eh, jalko,
  ako znaeh malko po-predi bih se zapisal v bibliotekrskiq za edin semestyr sal da moga da u4astvam v workshopa!
  durt studentin viasadjia

 13. delcho | 18.10.09 | 13

  Za biv6ite studenti i vsi4ki koito biha dali ot sebe si edin den i mnogo idei transormatori sa priigotvili iznenada. Zapoviadaite v 9.00h

 14. V_V | 18.10.09 | 14

  Здравейте, интересува ме до каква степен ще се търси реализация на идеи в реален мащаб (1:1) с подръчни материали и до каква концептуални предложения под формата на макети, скици и т.н.? Каква всъщност е целта – провокация и събиране на група хора; реална и трайна намеса в една от пространствените празнини на университета ; концепция за бъдеще развитие или от всичко по-малко ?!
  Благодаря предварително и мисля, че отговорите ще бъдат полезни на всички участници и на всички, които все още се колебаят дали да участват!

 15. delcho delchev | 19.10.09 | 15

  V_V
  цитирам поканата:

  Двор с размери 28/38/14 м търси своята ФУНКЦИЯ. Повече за ситуацията виж в документацията. Функцията, която предложиш, трябва да бъде показана с конкретна намеса на място. Намесата ще остане в двора 14 дни след акцията. Ако се хареса от Университета – и по-дълго.
  – Няма ограничения на изразните средства и материалите, с които можеш да демонстрираш идеята си!
  – Не трябва да има щети нанесени в двора!
  – УАСГ осигурява столове и маси за работа в двора, всичко останало участниците набавят сами!

  коментирам и отговарям на въпросите ти:
  „до каква степен ще се търси реализация на идеи в реален мащаб (1:1) с подръчни материали и до каква концептуални предложения под формата на макети, скици и т.н.?“ -> формата на изразяване е описана като „намеса“ ( инсталация ). Това не е нито макет нито скица, а пряко взаимодействие на конкретна идея със средата и формалното й изразяване, така щото да бъде разбрана, и ясна за всички.
  „Каква всъщност е целта – провокация и събиране на група хора; реална и трайна намеса в една от пространствените празнини на университета ; концепция за бъдеще развитие или от всичко по-малко ?!“ -> Целта не би могла да бъде трайна намеса по ред причини, но намесата е реална защото интереса ви и доброто желание да промените атриума от „заден“ двор в нещо добро и функционално са реални.
  Тъй като отговорите ми надали са надвили колебанието ви съветът ми е да прочетете още един път всичката информация и да послушате вътрешния си глас.
  УАСГ очаква вашата провокация.
  Успех

 16. Напомняме, че ДНЕС е последният ден за записване за уъркшопа.
  Участниците за сега са 56! Времето пък го дават да се оправя за сряда :)

 17. Валери Гюров | 19.10.09 | 17

  84 минути преди крайния срок участниците са вече над 60! Очаква ни един доста забавен ден под небето:)

 18. Участниците за утре вече са ясни – 75 смели студента ще се опитат да преобразят своя двор. Очакваме изненадващи идеи (и реализации естествено), но най-важното е доброто настроение. До утре…

 19. tanya | 22.10.09 | 19

  Ей, прекарахме си супер, благодаря!

 20. Мария | 22.10.09 | 20

  Да,наистина си пекарахме супер…За което и аз благодаря.
  Искам обаче да изкажа леко разочарование от факта,че целта на събитието беше да са наблегне на идеята за ФУНКЦИЯ и оригиналното й представяне (като например чадърите и асоциацията за цялостно или частично покритие,или щурата идея за простора или пък „зелената“ идея),а не за креативен дизайн на мебели (нищо лично…колегите се бяха справили чудесно,пздравлвния за което).Малко ме подразни повърхностното отношение тип „Дай да направим нещо яко и дизайнерско“ и се избяга от сериозната тема…Защото излиза,че предложението за ФУНКЦИЯ на някои е било да превърнем това открито пространство в стаички,офиси,работни места или зони за почивка изразени само с маси и столове или и аз не знам какво(нещо,което го имаме в изобилие в УАСГ) и едва ли е най-подходящо за пред централния вход.
  PS не случайно изписвам ФУНКЦИЯ с по-големи букви … Все пак в заданието беше наблегнато по този начин :-)))
  Благодаря за предоставения шанс за изява и продължавайте с предложвнията и провокациите към нас.
  :-)))

 21. Валери Гюров | 23.10.09 | 21

  Не мисля, че подходът на някои студенти е бил „дизайнерски“, по-скоро някои бяха преценили силите си и ограничиха намесата си до направата на един-два мебела, които сами по себе си може и да са чист дизайн (от мръсни вещи: ), но също говорят не по-малко от чадърите например за даден проблем и навяват асоциации. Според мен се получи интересна смесица от арт, архитектура, колективна работа и забава, в търсене на решения за двора. Все пак не може да се очаква от никого без сериозна подготовка да сервира в рамките на един ден нещо завършено като мисъл или изпълнение. Функцията не двора не може и не бива да е само една. Пространството е подходящо за редица дейности – от читалня, през място за обяд и отмора, до ателие на открито, което както се видя функционира дори и есенно време.
  От ръководството, но най-вече от самите студенти и тяхната инициатива, зависи как ще се развива Дворът, а и самият Университет занапред.
  Ние просто дадохме един импулс: )

 22. Иван Колев | 26.10.09 | 22

  Мисля, че най-големият успех, би бил ако това се организира веднъж на семестър, за да може да се появяват нови идеи, но и да се надграждат стари. Тази функция на двора – да приюти подобни редовни акции по различни теми е достатъчно добро начало :) А нещата, които издържат на изпитанието на времето и студентската хитрост, могат да станат и постоянна изложба в двора.

 23. Определено! Точно това си мислихме и ние, че би било хубаво ако се превърне в студентска традиция, ако не всеки семестър поне веднъж годишно. Мисля, че нищо не пречи това да стане.

 24. Милен Мечкуев | 26.10.09 | 24

  Според мен най-хубавото в цялата работа е предизвикването на инициативност при студентите. Каквото и да си говорим проблемите на образованието не са свързани само с ръководството, но и със самите студенти. Радостното в случая е, че те показаха че имат желание за работа, колективност и развитие.