provocad_logo

Стадиони като приказка…

От на 14.05.11

Последните няколко седмици донесоха много притеснителни новини до моите уши. Президентите на петте професионални футболни клуба от София се бяха събрали да мислят как да подобрят базите и стадионите на футболните клубове. Изведнъж ги осени гениалната мисъл, че за да има пари за тези съоръжения, е необходимо държавата да продаде т. нар. ‘неизползваеми’ на територията на София футболни стадиони и да разреши на тяхно място да бъдат построени офиси, жилища, търговски центрове или въобще, каквото можете да се сетите. До тук нищо притеснително, предвид факта, че тези иначе доста забавни и леко комични образи и друг път са имали безумни идеи. Притеснението, се настани в моята душа в момента, в който министър Нейков и министър председателят Борисов в един глас се съгласиха с безумното предложение. А както добре знаем, каквото господин Борисов каже, то става.

Какъв е проблемът?
В момента в София има едва 4 стадиона, които отговарят на изискванията на БФС и комисията по строителен контрол – Васил Левски, Георги Аспарухов, Българска Армия, Славия (т. е. имат всички необходими помещения и съоръжения и в същото време не застрашават здравето и живота на посетителите). Трябва да отбележим обаче, че стадионът на ЦСКА дълго време този сезон беше без лиценз, заради редица проблеми. От тези 4 само 2 са лицензирани от УЕФА – Васил Левски и Георги Аспарухов, въпреки, че техните лицензи изтичат и не е ясно дали ще могат да се преборят да ги подновят. Следователно нещо трябва да бъде направено. Арх. Диков предложи едно много разумно решение – да се построи един стадион, нов, който да отговаря на изискванията на УЕФА, където да бъдат играни всички мачове на отборите в Европа и важните мачове в България. Искрено подкрепям тази идея, предвид факта, че освен за мача Левски-ЦСКА на мач от първенството НИКОГА не се събират повече от 10 000 души, следователно, ‘колосалните’ за тези стандарти Славия и Българска Армия (ок. 22 000 места) са абсолютно ненужен лукс. Предложението беше отхвърлено от същите тези шефове на клубовете, защото, видиш ли, няма как Левски и ЦСКА да играят на един стадион… А Милан и Интер има как….

Защо не е добре да се приватизират т.нар. ‘неизползваеми’ стадиони?
На тези стадиони тренират детско-юношески школи. Представете си, че в София останат само 5 места където вашите деца да могат да тренират. Първо, това е тежък удар върху функционирането на града (ще се наложат много повече пътувания) и второ, това е най-добрият начин съвсем да откажеш децата да спортуват. Медията ‘Спортал’ излезе с една безумна статия наскоро, показвайки мизерията в която тренират половината деца на Левски на стадион Раковски, защитавайки тезата, че така замислената кампания ще им даде възможност да тренират в по-добри условия… на другия край на София?!!?!?!? (http://football.sportal.bg/news.php?news=304294) Пределно ясно е, че за 1 400 000 души в София са необходими много повече подобни бази на различни места, докато за 35 000 в Ловеч и една е достатъчна. Да се ликвидират съществуващи съоръжения, при положение, че още нови са необходими, е престъпление, също както беше престъпление заливането на тренировъчните игрища на Червено знаме със асфалт, за да се направи паркинг на новата зала и да се спестят 15 млн. лева от подземен такъв.

Какъв е интересът в случая?
Интересът в момента е доста очевиден. Предложените за приватизация терени са на много ‘апетитни’ места в столицата. Следователно ‘правилните’ хора ще могат да си осигурят сериозна печалба със строежа на подобни места. От друга страна шефовете на клубовете, без чиято благословия това няма как да се случи, ще си мълчат доволни от факта, че и те ще приберат солидна сума пари, уж за нуждите на базата на клуба.

Какво е решението?
По мое лично мнение, пари за професионален футбол от държавата не бива да се дават под никаква форма. Нека сами клубовете да се оправят със проблемите на стадионите си и да помислят за някакъв баланс, например, между заплащането на футболистите и парите влагани в съоръженията. За да не бъде обвинена държавата, че изцяло е капитулирала, тя трябва да подкрепи идеята на арх. Диков, един нов стадион да бъде построен, било то в Обеля, на летището или на мястото на сегашния стадион Локомотив. Така едновременно, всички отбори ще могат да играят важните и международните си мачове и националният отбор ще може да домакинства. Пари от държавата трябва да бъдат вложени в развитието на детско-юношеските школи и техните бази. Тези пари трябва да бъдат събирани от професионалните клубове и наеми на спортни съоръжения. Така парите ще се задвижат в правилната посока, от спонсорите и професионалните клубове, към децата и базите, а не както е предложено в момента, точно обратното.

 1. Rado_r | 16.05.11 | 1

  На всякъде по света държавите подкрепят аматьорския и детско-юношеския спорт. Професионалните клубове се издържат сами и са доста печеливши.Това, че в България клубевете са перални за мръсни пари е заради същите тези босове, които ще подпомагаме.
  Забелязали ли сте, че на игрищата на „Спортна София“ в Борисовата градина се играе до 24,00ч. на изкуствено осветление – има хора които си плащат за това. Така наречените „неизползваеми“ стадиони могат да се самоиздържат и да се ползват за спорт – не за офиси и жилища, но откъде ще дойдат комисионните за управници и чиновници тогава. Пък и накой трябва да върши работа и да ги менажира.

 2. Щерю | 17.05.11 | 2

  Спортал:
  Новина N1
  Футболистът ….. на 19г. пристигна с новото Ауди А9-ка за 303203565032506 лв. Той се похвали пред съотборниците си, но остана разочарован, защото те всичките вече имат А10-ка.
  Новина N2
  Родния футбол тренира в мизерия, но Босовете имат решение на всеки проблем, затова са босове.

 3. Това ми напомня на лансираното преди време безумие в борисовата градина офис-мол маскиран като стадион http://www.sportcafe.bg/id_1844649735
  Това с приватизацията е тотална лудост. Държавна и общинска собственост предназначена за спорт да се преотстъпва за офиси за да се спасят професионални клубове е повече от скандално и болно

 4. your name | 22.05.11 | 4

  Позволете ми само да вмъкна нещо, което няма нищо общо с темата. Спазвайте правилата на правопис, когато пишете статиите или коментарите си. Не ви отива някак си да изпускате пълен член или тем подобни…

 5. Веселин Цветанов | 23.05.11 | 5

  Благодаря за основателната забележка. Ще се постараем да спазваме стриктно правилата за правопис! :)

 6. psihi | 28.06.11 | 6

  Напълно подкрепям написаното в статията. Относно идеите за нов национален стадион, ако се случва не трябва да се случва с държавно финансиране. Да се отдели терен и да се изгради необходимата инфраструктура и толкова. Безумие е да се наливат немалко средства за нов стадион при положение, че няма елементарни условия за спортуване. Освен политическа реклама и облагодетелстване на определена строителна фирма, друга полза не виждам. При този начин на мислене – международни срещи „лукс“, а вътрешното първенство пак същите съборетини, трудно ще се постигне по-висок стандарт.
  Не е и толкова необходим нов стадион. Във Варна започва строителството на модерен футболен стадион, в близост е и базата на КК „Албена“ за гостуващите отбори. В Сливен ако се завърши спортната база, може да приюти състезанията по лека атлетика (ако „В. Левски“ не става и за л.а.)

 7. psihi | 28.06.11 | 7

  Конкретно за софийските стадиони – „Локомотив“ и „Академик“ (Фестивална) ако се реконструират, модернизират и се разчитят околностите им от паразитните дейности, биха могли да се впишат в стандартите.
  „Септември“ и „Раковски“ биха могли да се изградят по подобие на игрището на „Академик“ и стадиона на НСА. Трибуните от земен насип само заемат място и освен да пазят от вятър, друга смислена функция нямат. А и по-компактен спортен комплекс „Раковски“ би освободил място за осъвременяване на намиращия се в близост зеленчуков пазар и подобряване облика на района.
  „Славия“ – логично е да се реконструира и модернизира сектор „А“ сектора за гостуващи привърженици и подобряване на инфраструктурата. Повече не е и необходимо, предвид посещаемоста.

 8. psihi | 28.06.11 | 8

  „Българска Армия“, най-големият му проблем е местоположението. Преди направата на каквото и да било по стадиона трябва да се решат въпросите с подходите към стадиона и връзките през парка. При добре планирана и изградена инфраструктура един нов стадион на мястото на стария, без молове и офисите би имал бъдеще.
  „Георги Аспарухов“ – 100% за разрушаването му. Заема прекалено голяма площ за 28 000 стадион, който се използва само за футбол. Едната му част направо опира в булеварда. Дори и да се укрепят трибуните от свлачища ще са нужни по-широки редове и нов начин за поставяне на седалките. Тоест изграждане наново. Трябват още входове в сектор „А“ откъм страничните сектори, така че евакуацията да става равномерно, а и не е желателно покритите и откритите трибуни да използват едни и същи изходи. Не може да се сложи ограда разделяща секторите и примерно завали дъжд. Долните редове са без видимост заради плакатите и знамената по оградите и охраната на пистата. Съществуват без да има практична полза от тях. Каквито средства и да се влагат за ремонти и реконструкции по стадиона на Левски ефекта ще е същия като при „Васил Левски“ и „Лазур“ (Бургас). Няма смисъл да се повтарят грешките.
  За съжаление не съм от оптимистите. Бедни са ни професионалните клубове за да се справят с изискванията, затова и чакат наготово и искат мол-стадиони с офиси или най-нагло просят държавни пари.