provocad_logo

Срамвай

От на 12.06.13

Не мога да разбера какъв е тоя зор за инфраструктурни проекти в основния парк на София. То не бяха кръгови, то не бяха безумни естакади, сега последният хит е трамвайно трасе с нова просека през гората. То така и баба знае, най-лесно се правят проекти в паркова среда, кеф ти пространство, кеф ти нулеви усложнения поради липса на други мрежи.
Според мен много неща са съмнителни:

Нуждата от ново трамвайно трасе е меко казано слаба. Същият участък се обслужва без грижи от автобус 94 и 102. Да не говорим за плачевното проектиране на метрото, което унищожи трамвая към Дървеница.

Какво ще стане с трасето минаващо покрай телевизионната кула?

В зоната успоредна на Симеоновско шосе, новото трасе не вярвам да изземе пространство от така или иначе натовареното шосе, тоест ще трябва да режем.

Претекстът за прокарването на диагонал в гората е трасето на някакъв топлопровод прокаран преди години. Ами съжалявам, но там в момента си е чиста гора. Тоест пак ще трябва да режем.

Най-притеснително от цялото това упражнение е не „екологичната катастрофа“, която ще последва от рязането, а това, че общинският гений всячески се опитва да раздроби парка, вместо да предприема мерки за запазването на единството му и връзките между частите му.

Следва частта на улица Габровски, която е доста тясна, в момента както се казва две коли едвам се разминават, само трамвай липсва.

И накрая за капак обръщането по бул. Г.М.Димитров, булевард, който би трябвало да е от голяма значимост за ринговото облекчаване на трафика.

Да се чуди човек какво става в тоя град вече, дали се инвестира за благото на гражданите или се търсят инвестиции заради самите инвестиции. Едно е сигурно, с подобна сума биха могли да се направят далеч по-смислени неща. Вие как мислите?

provosofia

DSCN0287
Тук би трябвало трамваят да продължава направо.

DSCN0293
Вляво трябва да се изреже място за трамвая.

DSCN0297

DSCN0298

DSCN0302

DSCN0300

DSCN0305

DSCN0306

DSCN0308

DSCN0307

DSCN0316

DSCN0317

DSCN0319

DSCN0321
Интересен въпрос е каква е съдбата на безценният терен на бившата гара Пионер, която отдавна не е гара. Последно чух, че я готвят за спортни съоръжения.

DSCN0326

DSCN0328

Сега имам невероятното удоволствие да ви представя инвестиционното планиране на общината до 2020-та под мотото „Нека направим Борисовата градина достъпна за всеки“ с любезното съдействие на ГБС:

provosofia

 1. Michel | 12.06.13 | 1

  Мен ме е срам, че съм „софиянец“ (и при това кореняк-софиянец). Градът беше буквално скапан през последните години на „управление“ и „градоустройство“ и „градоподобрение“… :-(

  So… what can we do? Срещу поредните нови безумия на общината?…

 2. Боби | 12.06.13 | 2

  Не съм чувал друго решение в родната демокрация, освен да си траеш :) С други думи – успех! :D

 3. Ина | 12.06.13 | 3

  Какво представляват червените линии, моля?

 4. Salvador | 12.06.13 | 4

  В далечното Средновековие, когато човек се е съмнявал, е сядал и е започвал да мисли. Било е ефективно тогава и истината е,че благодарение на този метод на работа до нас са стигнали безценни шедьоври на богословската литература. В днешно време не е ефективно. Сега, когато човек се съмнява, сяда първо да почете. На първо време, за да провери дали съмненията му не са резултат от липсата на за информация (т.е. липсата на достатъчно знания).
  Има едно нещо, което се нарича „Подземен кадастър“. Не е нито срамно, нито незаконно да се ползват копия от него, още повече, че е качен и в Интернет безплатно. (http://maps.sofproect.com)
  Допуснали са някои грешки при сканирането на страниците, някои неща липсват…но дава една добра представа за нещата.И като го погледне човек, веднага вижда, че под краката му лежи един цял нов свят, за чието съществуване до момента той може и да е предполагал, може дори да е чувал за него…но със сигурност не го познава в детайли. И така, под тихата пътечка в гората изведнъж се оказва, че върви 20 kV подземно трасе, проходим инсталационен колектор, тръби на Топлофикация и няколко снопа комуникационни кабели. Това е под една малка част от червената линия на първата снимка.Тази, която ми стигнаха нервите да разгледам в детайли.Нататък нямах нерви. Поздравления за труда, който е вложен в толкова много писане и снимки…но в случая този труд е напразен. И така става винаги, когато разумът и знанието отстъпят място на емоциите. Не се съмнявам в добрите намерения на автора. Изразяването на позиция е важно. Така упражняваме гражданските си права, така действа демокрацията като политическа система. Но позицията трябва да се основава на знания, за да има тежест. Диагоналната пътечка през гората между „Ст. Михайловски“ и гара „Пионер“ се е появила,когато е правен водопроводът на гарата. Под нея върви тръбата.Минималното отстояние за дървета от водопровод е по един метър от всяка страна на провода. За кабели е много повече. Т.е. пътечката в гората, която се вижда на горната снимка, реално трябваше да е широка поне 2 метра просека, редовно прочиствана и дори фрезована по краищата няколко пъти годишно.И тогава…нещата с новото трамвайно трасе щяха да имат един друг смисъл. Поне нямаше да се стига до безсмислени спорове.

 5. Е хубаво, нищо ново, ако ще и 5 метра отстояние да трябва, пак не виждам смисъл в подобен трамвай. Както казах по-горе не рязането на дървета е най-големият проблем, а политиката за парка като цяло.

 6. Salvador | 12.06.13 | 6

  Смисълът ще се види ако излезем от детайлите, в които целенасочено ни заравят:
  http://www.sofproect.com/Images/web_maps19112009/33.pdf
  http://www.sofproect.com/Images/web_maps19112009/34.pdf

  Това са неща от 2007-а година.Не са от вчера, не са от миналия месец…от 2007-а се знаят местата на новите трасета и цялата концепция за развитието на релсовата мрежа. Тя не само не е лоша, ами даже е изпреварила времето си.Един модерен град, с развит обществен транспорт, чиито гръбнак е именно релсовата мрежа. Бързо, екологично, с огромна превозна способност.
  Не се подвеждайте по акъла на хора, на които им се плаща, за да реват по медиите и да поставят под съмненние всичко, елемент по елемент, извадено от общия смисъл. За тях това е просто бизнес. Като спрат да печелят достатъчно от него, ще си намерят нов. Аз от там и започнах предишния пост. Минаха времената, когато съмнението се преодоляваше с още съмнение. Сега съмнението за това дали едно нещо е добро или лошо, се преодолява със знание и информация. Като погледнете двата файла, ще видите, че това далеч не е единственото ново трасе, което предстои да мине през съществуващи зелени площи. Също така, съм сигурен, че ще го видите смисъла в тези нови трасета, които ще бъдат построени в следващите 5 или 10 години. Условието е да гледате от собствената си камбанария, от позицията на собствените си знания.

 7. Вижте сега как стоят нещата от моята лична гледна точка:
  Аз живея в близост до това място, ползвам парка почти всеки ден и няма по-важно нещо от това да се запази цялостта на този парк пред всякакви други инженерни напъни за решаване на глобални транспортни проблеми. Най-малкото защото тази отсечка е несериозно да се твърди, че ще облекчи някаква належаща нужда.

  Като са толкова отворени от общината да направят една велоалея свързваща центъра със Студентски град, пък да минава ако ще по същото трасе. Много пъти съм казвал, че това би трябвало да е приоритет, жест към младото и учащо население.

  Вместо да ме убеждавате за общите ползи от релсовия транспорт, които са неоспорими, опитайте да ми обясните конкретната отсечка какъв ефект ще има, защото съм останал с впечатление, че релсовият транспорт в България бива задушаван. Имам предвид за малко по-големи мащаби в рамките на които може да говорим за ефективност и екологичност.

 8. Salvador | 13.06.13 | 8

  Така беше с релсовия транспорт. Напоследък се променят нещата и дано да е за добро. Велоалея от центъра до Студентски май я има като проект-по Симеоновско шосе, после през парка…виждал съм го някъде като проект, но не знам до какъв етап са нещата. Иначе общината не си дава зор за велоалеите, защото стоят празни 7 от 12-те месеца в годината.За това сега правят първо вътрешнокварталните.По големите булеварди-само ако ремонтират самия булевард.
  Ще поживеем и ще видим, дето се казва. Аз съм оптимист за транспорта в столицата. Ресурсът на автобусите така или иначе изтича.

 9. Tosh | 16.06.13 | 9

  „основния парк“ на София..?

  Според мен Борисовата Градина не е толкова парк колкото е градина.. И не е толкова градина колкото е един лес в центъра на града. Вместо да се правят някакви тъпи проекти, за да се облекчи пътуването с кола (КОЕТО Е НАПЪЛНО БЕЗМИСЛЕН ПРОЦЕС, ЗАЩОТО ХОРАТА ТРЯБВА ДА СЕ ДВИЖАТ ПРЕДИМНО С ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ В ГРАДА И КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ПЪТ ПРАВИШ ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ КОЛИ СЕ ПОЯВЯВАТ) трябва да се направят около десетина проекта за това как да се използва този лес като парк. Защото аз лично съм бил само по краищата му (най-вече до цариградско шосе) и честно казано нямам представа какво има в средата, дали някой път води натам, дали е безопасно да се ходи там без да те убие или нещо друго там.. Защото паркът е шибана гора. И сега те искат да изсекат тази гора, защото не е кой знае какъв парк.

 10. „Просто гора“ е най-високо в моята лична йерархия. И няма да се плашиш, катеричките не хапят

 11. Tosh | 18.06.13 | 11

  Da, do momenta, v koyto ne namerish nyakoy trup tam – shte se sheguvash, no istinata e che ne moje da ima prosto nyakakva gora v centyra na grada (osobeno stolica). Tya ili tryabva da e kultivirana i prevyrnata v obshtestveno prostranstvo ili shte byde izsechena – OCHEVIDNO.

 12. 21 | 18.06.13 | 12

  Мартине, кога ще престанеш да мрънкаш?

 13. Mina | 19.06.13 | 13

  Идеята за „градска гора“ ми харесва, но все пак е добре да се осигурят условия за ползване или просто достъп до нея, иначе ще бъде просто един гъсталак насред града. Конкретно по темата – при положение, че паркът е разсечен от многолентови пътища, въпросното трамвайно трасе, съотнесено към общата площ е направо незабележимо (може да мине и за романтично).

 14. ВГ² | 19.06.13 | 14

  Поредният безмислен Проект. Трамвай е нужен, но той би трябвало да минава по сименоско шосе, с идеята един ден да стигне до симеоново. А това как да се използва една гора в центъра на града е нещо ново. Може би дърветата трябва да се използват за производство на дървени въглища? Та хората да има поне малко полза. И после по поляните студентите да празнуват Woodstock в калта.
  @ мина
  Идеята за “градска гора” не е идея, а деиствителност, която трябва да се тачи и поддържа.

  Da, do momenta, v koyto ne namerish nyakoy trup tam – shte se sheguvash…
  Защо ли си мисля, че шанса да намериш труп до някоя кофа за боклук, или в изоставена сграда е също толкова голям. От друга страна може ченгетата да обучат катеричките на шпионаж ;)

 15. Tosh | 20.06.13 | 15

  Нивото на разговора в последните няколко теми е просто идиотско в този сайт. Кажеш някой сериозен аргумент и те веднага избиват на хумор защото нямат добри доводи. Ако сте учили нещо близко до градоустройство то би трябвало да знаете, че един град не е село. И когато имаш един огромен лес в средата на този град, който няма никакво „natural surveillance“ по краищата му предоставено от заобикалящите сгради и едновременно този лес не се заключва през нощта и няма постоянни патрули от полицаи там (да не говорим, че в България и това принципно не помага много заради всеобщата корупция) – то в този случай се случват ужасни неща по подобни места особено с най-незащитените жители в града (жени и деца). Аз не казвам, че това се случва абсолютно всеки път или всеки ден (защото не съм детерминист), но това предразполага за подобни инциденти. Точно затова казвам, че трябва да се „култивира“ този лес и да се превръща в парк. Не мога да разбера какво толкова забавно казвам и защо хората, които трябва да следят за това темите в този провалящ се сайт да са сериозни и да обсъждат сериозни проблеми и тяхните решения – точно тези хора се държат като пълни маймуни всеки път, когато някой им даде довод, на който те не могат да отговорят. По този начин сами обезмисляте цялата дискусия.
  Това е последното ми участие в тези дискусии, защото са също толкова безмислени колкото стана и този сайт. Той се превърна от една добра идея в едно място за капризи и изразяване на лично мнение без никаква конструктивна дискусия в последствие. Успех на всички и се надявам някой ден да пораснете и да спрете да се държите като маймуни, когато обсъждате УЖ сериозни за вас теми.

 16. Tosh душа златна какво ще й култивираш на гората, направо не мога да повярвам, че млад човек ми говори такива неща!!! Ти не се притеснявай за сайта, а си продухай главата от глупости. Хората съвсем са се побъркали с тая сигурност, след време и до тоалетна ще се ходи с охрана.

  Mina тук не става въпрос за площ, а за териториално насичане на гората. Малките триъгълничета стават неприветливи като са заключени между транспорт. И за бога за какъв достъп ми говорите, кой ви пречи да отидете в парка.

 17. ВГ² | 28.06.13 | 17

  Гората не трябва да се култивира, но трябва да се направи достъпна. А ако се реши да си остане по дива, то би трябвало да се направи умишлено, а не просто да се случи. Защото тази гора се намира в един голям град, а нещата в града не се случват просто така, ами се планират и поддържат.
  Сериозно за релсовият път.
  Той е едно огромно препятствие: за насекомите и за малките животни е осъждане на смърт всеки 15мин. Ако се навъдят сърнички и еленчета, то и за тях е много опасно. Но и за пътниците има опсност при сблъсак с по голямо животно.
  Проблемът е че тази гора не се ползва. Тя по скоро се възприема, като нещо голямо страшно и тъмно. А всички се страхуват от тези зловещи места. А много хора се заблуждават, че ако се прекара трамвай, гората ще стане по приветлива, което е грешно заблуждение.

 18. александър петров | 30.06.13 | 18

  потрепервам всеки път, като чуя зелени площи да се наричат „пустуш“ или още по-по Диковски – „трънки и глогинки“..
  непонятна ми е тази потребност на огромна част от архитектите да „култивират“, „правят достъпно“ и „изпълват с живот“..
  дадена територия не функционирала тъй като не е с гъстота на посещаемост над определена стойност… – наистина?!?

  е може да звучи странно за някои, но Борисовата градина има своя паркова и своя лесопаркова част
  и ако за първата това да си толкова близо до останалите посетители, че да можеш да ги подушиш е ОК
  то за втората нещата не стоят съвсем така…. нейните функции са други и доста важни при това:

  – подобряване на градския климат – http://www.youtube.com/watch?v=t-sXHl3l-rM
  – пречистване на замърсения градски въздух
  – пасивен отдих – понякога, някои хора имат нужда да останат насаме
  – активен отдих и спорт – някои хора предпочитат да тичат или карат колело и т.н. дишайки по-малко автомобилни газове
  – разхождане на кучета
  – обучение – осигуряване на близки до естествена природа места за провеждане на учебни практики и занимания
  – чисто естетически функции…

  всяко разчленяване на целостта на зелените масиви в лесопаркова територия е крайност, която влошава качествата ѝ
  в случая решението с трамвайната линия или е наистина дарено с рядка тъпота или е малка крачка към по-нататъшно „освояване на територия“.

  „специалисти“, моля ви разширете кръгозора си! пияните, наркоманите, изтрещелите тинейджъри, спортистите, майките хипарки, майките нехипарки, татковците, бабите и дядовците, продавачите, миячите, бездомниците, децата и другите деца, катериците и сърните също са хора!!! и заслужават вниманието Ви не по-малко от самите Вас!!! нали не искате просто да сте си загубили времето?