provocad_logo

Отворено писмо за музея на съвременното изкуство

От на 29.05.09

След острата реакция на архитекти в Интернет пространството по повод тази новина, transformatori.net решиха да напишат писмо до медиите и до институциите с цел да се даде отговор на някои въпроси, за които не можем да си затваряме очите. Ние предоставяме пространство за да обсъдите това писмо.

Група за музея във Facebook
Музей на модерното изкуство без конкурс и без обществено обсъждане (от блога на Павел Янчев)
Обществени п(о)ръчки (от блога на WhAT Association)
Меглена Кунева за музея за съвременно изкуство (от блога на WhAT Association)

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО:

ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА

МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ

МИНИСТЕРСТВО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ

ПОСОЛСТВО НА КРАЛСТВО НОРВЕГИЯ В БЪЛГАРИЯ

НАЦИОНАЛЕН ИНСТИТУТ ЗА ПАМЕТНИЦИ НА КУЛТУРАТА

НАЦИОНАЛНА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ

ГЛАВЕН АРХИТЕКТ НА ГРАД СОФИЯ

СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ

СЪЮЗ НА АРХИТЕКТИТЕ В БЪЛГАРИЯ

КАМАРА НА АРХИТЕКТИТЕ В БЪЛГАРИЯ

УАСГ

АА БРАТЯ КАДИНОВИ

МЕДИИТЕ

ОТНОСНО: Проект на Архитектурна агенция „Братя Кадинови“ – Музей за съвременно българско изкуство „Софийски арсенал” – SOFIA ARSENAL MUSEUM FOR CONTEMPORARY ART – SAMCA
Уважаеми дами и господа,

Повод за това писмо е разпространената в медиите информация за пресконференция, състояла се на 18.05.2009 г. в клуба на „София Прес”, на която е представен проект за Музей за съвременно българско изкуство на АА „Братя Кадинови”.

Обектът “Музей за съвременно изкуство” би бил уникален за България, което веднага прави значението му първостепенно, не само за съвременното бъгарско изкуство, но и за културното ни развитие в последните двадесет години. Убедени сме, че обекти от национално значение, какъвто явно този ще бъде, следва да бъдат създавани въз основа на широка платформа – социална, културна и устройствена. В този смисъл считаме, че проекти от такава величина следва да се реализират едва след успешното провеждане на архитектурни конкурси с широко национално и по възможност международно участие.

Множество успешно реализирани и функциониращи примери от световната практика – център “Жорж Помпиду” в Париж, “Пинакотек дер Модерне” в Мюнхен, “Тейт Модърн” в Лондон – могат да ни послужат като равнище, под което България не трябва да пада.

Разпространените в медиите визуализации на проекта будят сериозна тревога за архитектурните му качества. Липсата на конкретна информация за съгласувателните процедури, през които е преминал, са причина да възникнат следните въпроси:

1. Как и от кого сградата на „Софийски арсенал” е била посочена за подходяща за музей за съвременно изкуство? Въз основа на какъв анализ е избрано именно това място? Адекватна ли е съществуващата материална база на пространствените изисквания за излагане на модерно изкуство?

2. Съществува ли задание за проектиране, подчинено на стратегия на Министерство на Културата за развитие на съвременното българско изкуство?

3. Според чл.5 от професионалния кодекс на архитектите в България архитектът не следва да се ангажира със задача, за възлагането на която е задължително провеждането на архитектурен конкурс. Защо Бойко Кадинов се ангажира самосиндикално с тази задача? Отговор не може да бъде само позоваване на факта, че Наредба за провеждане на конкурси в градоустройственото и инвестиционното планиране влезе в сила едва на 01.04.2009 г.

4. Каква е съгласувателната процедура, през която е минал проектът? Включва ли тя комплексна оценка на архитектурните му качества? Застрашени ли сме от следващи подобни случаи на финансиране на значим проект от европейските фондове, при които е изключено широко обществено и професионално обсъждане? Подобен проект, получил такава солидна подкрепа от държавни институции и европейски партньори, не бива да изключва и широка обществена подкрепа, основана на прозрачност и високи професионални критерии. Липсата на дискусия потиска обществения интерес и инициатива и обрича новосъздадената институция да остане чужда за хората, за които е предназначена.

С това писмо искаме да заявим категоричното си мнение, че проектът за Музей за съвременно българско изкуство, предложен от арх. Бойко Кадинов, поражда съмнение за професионализма, с който е разработен и представен, не отразява тенденциите за развитието на дейностите от тази културна сфера, нито успява да намери адекватна пространствена изява и философска натовареност. Противоречи на ценностите, които архитектурната общност отстоява и е израз на порочната практика проекти от изключителен обществен интерес да се възлагат, разработват и реализират от ограничен кръг хора, без да се взимат предвид функциониращото в страната законодателство и обществените нужди.

Смятаме, че проблемът заслужава широка публична дискусия, резултатите от която да определят посоката, в която да се развие проектът за Музей за съвременно българско изкуство.

Движение ТРАНСФОРМАТОРИ

Можете да подкрепите писмото като пишете тук:

 1. Dora Kostova | 29.05.09 | 1

  Подкрепям напълно. Самият неслучил се конкурс за музей на съвременното изкуство в България щеше да ни обогати като културна история,в смисъл-вариантите, дискусиите, различния поглед и концепции по темата. С това, че ни изправят пред свършен факт отнемат от нашата бъдеща история и се подиграват с всички нас. Интересно е че в момента тече подобен конкурс за музей на съвременното изкуство в Норвегия-съвсем отворен и безплатен дори за регистрация.Как посолството на Кралство Норвегия се оказва въвлечено в едни практики, каквито не би се осмелило да поддържа в собствената си страна?
  Всъщност би следвало писмото да се адресира освен до главния архитект и до кмета на София, доколкото се планира този музей да е тук.
  А това, че обекта е реконструкция на съществуваща сграда, паметник или не на културата пак не значи, че конкурс не трябва да има.
  ВРЕМЕ Е САМОРЕГУЛАЦИЯТА ДА ЗАПОЧНЕ.

 2. Валентина Гатева | 29.05.09 | 2

  И аз бих искала да изразя подкрепата си.
  Бих ви посъветвала само да препратите писмото и към националните телевизии.

 3. Jana.Yaneva | 29.05.09 | 3

  Недопустимо е проектирането и реализирането на обект от национално значение без провеждането на национален или международен архитектурен конкурс.

 4. Илиян Йорданов | 29.05.09 | 4

  И аз не одобрявам това, изобщо не видях добре изготвен проект, да се бяха постарали малко да представят поне кадърен 3D модел. Това, което аз видях е супер грозно и ако се беше провел конкурс съм сигурен,че никой не би го избрал. Не може просто така всеки да си „пльоска“ грозни сгради и то в центъра на София.

 5. Владислав Велков | 29.05.09 | 5

  Аз също подкрепям инициативата, против изграждането на проект от такава величина, без публична дискусия, и най-вече без свободен конкурс за избор на такъв.

 6. mok | 30.05.09 | 6

  Ентусиасти :) Дано се увенчае усилието ви с успех… понякога само писма не стигат; друг път – и с протести не става; надявам се случаят да е от по-леките и да сдадат фронта без бой :Р
  Ако това стане – явно наистина нещо се е поразмърдало в БГ.

 7. Creator | 30.05.09 | 7

  Подкрепям напълно.Аз лично след публикацията на whata пратих мейл на „Братя Кадинови“ – съветвам всеки да го направи.Мисля ,че като за начало САБ и КАБ трябва да бъдат притиснати да направят нещо по въпроса.
  P.S.Не им е ясно автора с тази си силна обществена изява как не се срамува от това което е направил.

 8. арх. Росица Кирилова | 30.05.09 | 8

  Подкрепям и се надявам институциите да осъзнаят, че това би било пропусната възможност за София и че не е нещо маловажно.

 9. арх. Боян Гагов | 30.05.09 | 9

  Подкрепям идеята и смятам, че липсата на открит конкурс е недопустима. Ако проектът на “Братя Кадинови” наистина е толкова добър – за тях надали ще е проблем да се изправят срещу алтернативни проекти в един отворен международен конкурс.

 10. Милен Мечкуев | 30.05.09 | 10

  само един пример как стоят нещата по света и как се организират такива конкурси
  http://competitions.bdonline.co.uk/2009/03/design-competition-national-museum-of-art-architecture-and-design-in-vestbanen-oslo/
  и както си пише „OPEN TO: ALL“

 11. marin petrov | 30.05.09 | 11

  грозно……

  Подкрепям напълно!

 12. Павел Янчев | 30.05.09 | 12

  Подкрепям писмото, разбира се. Така се прави. Ще пишете ли под писмото имената на всички, които са го подкрепили? Може да помолите Пламена Андонова да уведоми всички от групата във фейсбук, че имената им ще бъдат ползвани за подкрепа на писмото, след като тя го публикува на стената в групата. Така ще се съберат доста хора.

 13. Creator | 30.05.09 | 13

  Милене линка дето си побликувал освен че е отворен към всички организаторите са си поиграли да направят 150-200 страници brief който е оформен графично на всичкото и отгоре и в глави +много снимки и 3Д модел на Осло /нещо което дори прочутия конкурс за 4 км. беше на светлинни години/.Та повече не знам какво да кажа – наща действителност е ебати контраста спрямо европа.

 14. shamans | 30.05.09 | 14

  Подкрепям с две ръце. Не знам дали щях да съм толкова „за“ ако проектът беше направен добре, но в крайна сметка имаме нужда от качествени проекти ако искаме да изградим качествена среда.

 15. Росен Пецев | 30.05.09 | 15

  Подкрепям инициативата напълно! Сещам се за едно от най – красивите места в столицата – езерото „Ариана“ и недоразумението което кацна върху островчето(без никого да е питало за което). Не искам това да се повтори при това с пъти по – голяма сила. Изключително се възхищавам на теоретика КАДИНОВ, но това не е така за архитекта КАДИНОВ, защо подяволите се получава така……………

 16. Ана Сенкова | 30.05.09 | 16

  Искрено се надявам тази инициатива да спре поредната архитектурна глупост, която е на път да ни сполети. Най-малкото не бива министерствата да се заблуждават, че всяка нелепица, която им хрумне, ще бъде толерирана от обществото – пък била тя и облечена в „добрите“ намерения на арх. Кадинов.

 17. Мартин Заимов | 30.05.09 | 17

  Обзалагам се, че този проект няма бъдеще :)

 18. Bobarev | 31.05.09 | 18

  Подкрепям напълно!Това архитектурно недоразумение(било то и още в зародиш),с цялата „прозрачност“ покрай прокарването му, на „архитекта-философ“ Кадинов – трябва да се спре!

 19. Майстор Зидаров | 31.05.09 | 19

  Подкрепям възмущението от това недоносче!
  Но Дора Костова също не е права:
  „Самият неслучил се конкурс за музей на съвременното изкуство в България щеше да ни обогати като културна история,в смисъл-вариантите, дискусиите, различния поглед и концепции по темата“
  Защото:
  С какво ни обогати „конкурса“ за новия правителствен център?
  С какво ни обогати „конкурса“ за спортна зала на ДАМС?
  С какво ни обогати „конкурса“ за пленарната зала?

  Докато ни управляват хора, които смятат, че властта се взема, за да се обогатяваш ти и приближените ти, а не за да управляваш обществото в името на прогреса, никакви „конкурси“ няма да решат въпроса и няма да заприличаме на „онези“ страни, там някъде, закъдето и тук се прилагат снимки.

 20. morphocode | 31.05.09 | 20

  +2

 21. Rossi | 31.05.09 | 21

  Извинявайте,майстор Зидаров, но това не бяха добре направени конкурси, както сам казвате с кавичките. Но това означава ли, че трябва да се подкрепя случаен проект и да не се прави дори опит за нормален конкурс, само защото досега не се е случвало? Мислех, че идеята е именно да се направи нещо нормално най-накрая в тази област. И тогава би било много по-интересно и обогатяващо, да.
  Съгласана съм с последния параграф, но да се набляга непрекъснато на това е безплодно мрънкане и се въртим в кръг. Дайте нататък!

 22. Dora Kostova | 31.05.09 | 22

  С какво ли? Ами например-конкурса за центъра Помпиду е сам по себе си част от културната история на Франция. Както и другите големи международни конкурси-за библиотеката, Дефанс, операта. Един международен конкурс на подобна тема би се превърнал в културно събитие. Тази тема-„музей на съвременното изкуство“ е смислена и несравнима с измисления правителствен център, излишната пленарна зала или според мен също така излишната спортна зала.

 23. Ина Динева | 31.05.09 | 23

  За всички е ясно, че „конкурсите“ досега не са ни обогатили заради порочния начин, по който са се случили. Според мен обаче огромна вина за това носят медиите, тъй като не прилагат сериозен натиск върху държавните институции. Освен това именно медиите носят отговорността да информират широката общественост за тези проблеми и да спомогнат за формиране на обществено мнение по темата. Така че нито един конкурс няма да бъде достатъчно обогатяващ (дори да бъде организиран добре и напълно прозрачен), докато не бъде въвлечена и непрофесионалната публика, тъй като обществото ни определено се нуждае от изграждане на нови ценности – и естетически, и морални.
  А дотогава не ни остава нищо друго, освен да се борим това да се случи. Всяка дискусия, инициатива, информационна кампания е полезна ;)

 24. Иван Колев | 31.05.09 | 24

  свобода ли е изкуството или подчинение на Хилтън и Сити център?
  хубаво е връзката между играта/яденето/пазаруването/гледането_на_кино и спането да е изкуството, но май май… неговия дял е сравнително малък.

 25. Арсени | 31.05.09 | 25

  Подкрепям напълно писмото и инициативата!

 26. Begemot | 01.06.09 | 26

  абсолютно не подкрепям писмото на инициативата…

 27. Creator | 01.06.09 | 27

  Не е лошо и да кажеш защо?

 28. Боряна Зафирова | 01.06.09 | 28

  Подкрепям напълно!!!

 29. Добрина Пеева | 01.06.09 | 29

  Поредният абсурд! Поне да изглеждаше малко по-прилично…Проектът е направо смешен!

 30. Боряна Габровска | 01.06.09 | 30

  подкрепям напълно писмото и смятам, че трябва да стигне и до медиите…

 31. Пламена АНДОНОВА | 01.06.09 | 31

  здравейте !
  Следя всички постове,коментари и линкове .Много се радвам че все повече хора се включват активно в тази акция, а не остават само с безгласното си несъгласие .Не се отказвайте ,защото всичко което в така заветният „Запад“ са постигнали то е защото не са си мълчали . Благодарение на интернет имаме тази възможност за гласност.
  ПОДКРЕПЯМ Отвореното писмо и нека всички които са се включили в групата в Facebook да го направят .

 32. Анелия Борова | 01.06.09 | 32

  Жалко е, че такива архитекти са и наши преподаватели…Подкрепям писмото и се надявам най-искрено, че този абсурд на архитектурното мислене ще бъде спрян. Срам е да бъде проектирано и направено такова нещо в центъра на българската столица.

 33. Евгени Весков | 01.06.09 | 33

  Подкрепям писмото, защото е важно идеята да не се опорочава. А от една страна с този непрозрачен конкурс се получава точно опорочаване и другото е, че т.нар. Музей за съвременно изкуство не е адекватен нито на времето си, нито на самото изкуство, което трябва да се показва в него.
  Жалко е когато се прави нещо между другото, с евентуалната идея да се приберат някакви пари.
  Жалко е и за самия архитект, който показва некомпетентността си. Един вид прави анти портфолио на себе си и на архитектурното си студио.
  Дано от зависещите органи или институции на някой му просветне, че е сгрешил, че е допуснал такова недоразумение да се появи на бял свят. Дори и засега като проект. В противен случай белега ще остане за в бъдеще. И не на последно място институциите имат нужда проучат как се провеждат прозрачни конкурси и да пообиколят музеи за съвременно изкуство по света, а също и изложби на съвременно изкуство, за да усетят характера и естеството на това изкуство.
  Да благодарим на блоговете и Facebook инициативата.
  С общи усилия дано спрем този абсурд.

 34. Нина | 01.06.09 | 34

  Подкрепям

 35. whata | 01.06.09 | 35

  +4

 36. GN | 01.06.09 | 36

  Мдаа… Подкрепям напълно!!!!

 37. GN | 01.06.09 | 37

  @ Dora Kostova: Спортната зала не е излишна, погледнете спортните форуми и ще видите какво мислят хората там за това.
  П.С. Извинявам се за спама!

 38. Аглика Костадинова | 01.06.09 | 38

  Подкряпям писмото!

 39. Светла Григорова | 01.06.09 | 39

  Напълно подкрепям писмото!!!
  Конкурсът е повече от задължителен при сгради от национално значение,да не говорим за самия процес на подготовка и обсъждане на заданието.
  Дано скоро да има резултат от тази инициатива!

 40. Васил Даскалов | 01.06.09 | 40

  +1

 41. Лилия Ненкова | 01.06.09 | 41

  Подкрепям инициативата!

 42. Галя Кръстева | 01.06.09 | 42

  Подкрепям писмото естесвено!!!
  Поредният абсурд!

 43. Подкрепа и от мен!

 44. Raya Tincheva | 01.06.09 | 44

  Подкрепям напълно!

 45. kumaroffice | 01.06.09 | 45

  +2

 46. Румен Йотов | 01.06.09 | 46

  Подкрепям напълно!

 47. Какво не му харесвате на музея, според мен е добър. Аз лично много уважавам арх. Кадинов.

 48. Валери Гюров | 01.06.09 | 48

  @Биляна Петкова: добър е и още как. Добър повод за дискусия, лош пример за съвременна архитектура и още по-малко адекватна концепция ( доколкото такава може да се проследи от 5-те предоставени ни картинки ) за излагане на т.нар. съвременно изкуство ( грозде – стафиди )…
  нямам против арх.Кадинов да проектира ЧАСТЕН МУЗЕЙ за излагане на еди-какво-си с парите на Лапландия при сгода, но тук говорим за ОБЩЕСТВЕНО ПРОСТРАНСТВО и ОБЩЕСТВЕН ИНТЕРЕС, които колкото и да не ни се иска ни касаят!

 49. арх. "Кадинов" | 01.06.09 | 49

  Не знам какво сте се разпалили толкова?!
  Това не е истински проект, а само бутафорна визуализация за да направя малко ПиАр на правителството. Опитах се да подскажа на колегите за това, поставяйки един статив, с който тайно да ви намигна, но вие не кълвете. Ако сградата е в реален мащаб, значи статива е много по-голям от нея, съответно много висок и хората никога няма да видят какво има на него, което е безсмислено. Ако статива е реален размер, значи сградата е много , много малка, тоест – макет, което всячески означава, че това не е визуализация на проект , а визуализация на макет, защото нито проект има още, нито тези пари дето са отпуснали ще стигнат за нещо повече от проект.
  Спокойно, не се вълнувайте толкоз, ами слухтете за конкурс, за да не го пропуснете пак, улисани в бичене на квадратурки!!!

 50. Ина Динева | 01.06.09 | 50

  Последният коментар коренно промени отношението ми към арх.Кадинов! Вече искрено му симпатизирам :) Хубаво е, че има хора, които успяват да открият смешната страна на тази трагична ситуация. Поздрави!

 51. Галина Добрева | 01.06.09 | 51

  Подкрепям напълно всеобщото възмущение по този проект!

  Не разбирам как колегата Кадинов за последните няколко години успя да направи толкова ужасни проекти, които биха били срам даже за студент от 1 курс архитектура. Да не говорим, че господин Кадинов е със завършено архитектурно образование и голям стаж ! Аз бих му предложила да си върни дипломата, защото е срам и позор за цялата колегия !!! А на колегите, които го познават лично, да не се срамуват а да му го кажат в очите. ЗАЩОТО господа архитекти , крайно време е да осъзнаем огромната обществена отговорност която носим с проектите си ,и това че чрез тях ние влияем на ОБЩЕСТВОТО, неговото бъдещо развитие, минали достойнства и настоящи разбирания!

 52. Подкрепям инициативата. Помислете наистина за „мащаба“, който ни е необходим за да има резултат!
  Ако имате нужда от помощ се свържете с мен.

 53. Маргарита Божинова | 02.06.09 | 53

  „Разпалили сме се“ защото преди всичко е потресаващо грозно, арх. Кадинов!
  +1

 54. Теменуга Барбова | 02.06.09 | 54

  Ужас !!! Имам чувството, че живеем в някакъв кошмар. +1

 55. kinder | 02.06.09 | 55

  Подкрепям с 2 ръце!!! Иска ми се да се запазят това недоволство и енергия докрай!!! Иска ми се тази инициатива не отшуми във времето без резултат! Нека не е поредното чудо за 3 дни! Пожелавам смелост и постоянство на всички!!!

 56. Нели Павлова | 02.06.09 | 56

  „Архитектурният проект смути аудиторията, особено с т.нар. „емблема‛ – огромен статив, твърде неподходящ за знак точно на съвременно изкуство. Той трябва да бъде изработен от дърво и инокс и да работи 24 часа в денонощието като ‛Flip chart‛ – система от постоянно сменящи се образи, картини и рекламни постери, които да илюстрират експозициите и възможностите на музея.“ Това е от вестник „Култура“, брой 20 (2547), 27 май 2009 г. Арх. Кадинов, ако наистина сте Вие, кое е вярното, постът Ви тук в коментарите, или написаното във вестника?
  Подкрепям напълно инициативата.

 57. Елена Даскалова | 02.06.09 | 57

  Особено много ме впечатли снимката-лого на поста тук…аз лично я тълкувам като знак, че можем и трябва да намерим светлината в тунела..колкото и тъмна и опорочена да е архитектурната ни действителност за момента!
  +1

 58. Мариана Сърбова | 03.06.09 | 58

  Подкрепям инициативата да се подходи много по-сериозно и с конкурс към подобна наболяла тема за София – липсата на музей за съвременно изкуство. Защото СЪВРЕМЕННО изкуство има и със сигурност то заслужава малко по-съвременно отношение. Независимо дали това е просто PR, brainstorming, провокация, или идея за идеята, със сигурност не е убедително. Едно повърхностно отношение към темата /статив???!!!/ още в самото начало не обещава нищо добро за в бъдеще така или иначе. +1 :)

 59. Деян Ненов | 03.06.09 | 59

  Според мен арх. Бойко Кадинов вече съвалява за стореното .. Ако се извини на цялата колегия и признае, че са го понатиснали, срока със СИГУРНОСТ е бил малък, все нещо е трябвало да се направи .. всъшност не вярвам, че човек, прекрачил веднъж този праг е способен на трезва морална оценъчност /приказка за стълбата/, а обществени сгради са най-вече за това, нали? :)
  Подкрепям напълно инициативата.

 60. infinity | 03.06.09 | 60

  Като цяло всичко по тази идея изглежда набързо скалъпено, с недостатъчна информация и добре прикрито от общественото мнение. Подкрепям писмото Ви и се радвам, че има хора с будна съвест. Мнението ми е, че веднъж се прави сграда от този тип и тя заслужава повече внимание и усилена работа, ако все пак искаме да сме горди с нея пред света. За световните такива (музеи на модерното изкуство)ние ще изглеждаме като жалки плагиатори с подобни идеи. Не разбирам чуството за хумор на арх. Кадинов и как може да му е смешно излагането с подобна бутафорна визуализация! Разбираме, че се четка на някои министерства и хора на високи длъжности за да се намеси в парите,НО…Не знам той какви хонорари взима той за бездарния си талант, но дори парите да не стигат за цялостно построяване на нова сграда, съвсем не са малко за по приличен прект за изпълнение. За сравнение ще дам идеята за проекта на такъв музей в Сърбия http://www.archidea.bg/page.php?id=872 ,може да видите арх. Кадинов, какво значи оригинална идея и как за 9 млн. евро се строи Музей за модерно изкуство – предизвикателството да се създаде пространство, облечено с функция, и да бъде получена уникална и запомняща се визия!

 61. Tosh | 04.06.09 | 61

  Taka mi se pravi dizayn na muzey na syvremennoto izkustvo :] daje ako ne i za tozi konkurs.

  Gadno e kogato se dava rabota na hora,koito ochevidno ne iskat da rabotqt tova,koeto rabotqt,a samo da pechelqt pari.. :/

 62. Ogi | 04.06.09 | 62

  +1

 63. Irina Krusteva | 04.06.09 | 63

  Подкрепям писмото. Възмутително…

 64. Tosh | 05.06.09 | 64

  Infinity, sujalqvam,no primera s Syrbiq spored men ne e mnogo uspeshen.. :] Po-dobre e ot tova,koeto iskat da pravqt v Bylgariq,no .. mogat da se dadat mnogo drugi po-dobri svetovni primeri za podobni zadaniq ;)

 65. bedno li bedno | 05.06.09 | 65

  единственото духовито и смешно в случката с „намигването“ на Кадинов (ако това е той) би било това че никой не е изненадан от „способността“ му да предложи подобен проект :)
  г-н Кадинов,
  Ако ви е скучно в проблематиката на професията и предпочитате да се търкате с министри и министерства си носете последствията.
  едно нещо ме вбесява. Поканихте посланика на споменатата скандинавска държава на представянето на това „намигване“?!? и тя избяга в момента в който осъзна че са я накиснали в някаква местна боза.
  Кадинов,

  /Редактирана част на коментара съдържаща обиди/

 66. infinity | 05.06.09 | 66

  Разбира се, че примера в Сърбия не е най-добрия за проект, всеки който се интересува от световен дизайн е наясно. По скоро го дадох за да се направи финансово сравнение как за 9 млн. евро се строи нова сграда и как тук прочутия арх. Кадинов се изказва, че тези пари дето са отпуснали няма да стигнат за нещо повече от проект. :)

 67. Темата която всички ние коментираме е актуална и затова всеки от нас има какво да каже.

  Ще си позволя и аз да се включа в дискусията от името на участник в колектива работил по проекта в Сърбия,; http://www.archidea.bg/page.php?id=872

  За мен конкурсът организиран в Нови Сад е нещо като еталон, как би трябвало да се случват нещата:

  1. В официалната програма на конкурса обявиха кой е поканен и защо : „Отворен международен конкурс с участници от всички съседни на Сърбия държави ( ест. и тях самите )“, защото смятат че един такъв музей трябва да е събирателен образ на мултинационалната култура която ги заобикаля. – По ирония на съдбатя спечели международен екип от Българин, Сърбин и Италианец до колкото си спомням.

  2.Предоставиха 90стр. с проучване на английски + подробно задание. Карти , материали и др. подобни

  3.Отделиха 1 месец в който спецално да отговарят на въпроси от регистрираните участници.

  4.Обявиха бюджета – 9 млн евро, нещо изключчително важно за проектирането

  5.Осугируха независимо международно жури

  6.Анонимността на участниците , предаването на работите до самото журиране беше гарантирана. Бяха представени много точни изисквания как се предава творбата, с какъв персонален номер се означават таблата , как се запечатват и т.н.

  Сигурно за още много неша които ми направиха добро впчатление бих се сетил , но беше преди две години.

  Факт е че сме на светлинни години от организирането на конкурс по подобен начин и ниво. Справка – последните няколко големи конкурса в София.

  Ако някой си мисли че това заслужаваме, да го запази за себе си. Аз смятам че ние можем и заслужаваме много повече !

 68. bedno li bedno | 06.06.09 | 68

  еее ама защо сте ми цензурирали свинаята-синоним? много точно си беше :)
  за кадинов, само уважение или нищо? ако не го убиждаме поне да го накажем.
  много ми се нрави идеята да му бъде отнето членството в КАБ.
  така ще има вероятност за появяване на конкурентна на КАБ организация :)

 69. didko2 | 07.06.09 | 69

  +1

 70. 1 247 789 евро | 07.06.09 | 70

  Финансирането е 85% безвъзмездна помощ и 15% национално съфинансиране в подкрепа на културното развитие в България

  ПОРЕДНАТА ПОРЦИЯ черен архитектурен хумор:
  http://sg.stroitelstvo.info/show.php?storyid=724433

  май ще се наложи да правим флашмоб-шествие а ла “ Носи си статива“ от НИПК, през САБ, КАБ, та до сградата на самия Арсенал: )

 71. hristo petkov | 07.06.09 | 71

  +1

 72. Валери Гюров | 08.06.09 | 72

  колеги, писмото днес бе разпратено по (електронен път) до всички гореупоменати институции и лица, както и до почти всички значими медии. очакваме реакцията им

 73. Creator | 08.06.09 | 73

  Стискаме палци някой да обърне внимание.Дано пак останем неразбарни покрай войната по пътищата и корупцията на чиновниците.

 74. Милен Мечкуев | 09.06.09 | 74

  първи отзиви
  http://www.stroitelstvo.bg/news.php?m=details&id=25177

 75. Creator | 11.06.09 | 75

  В интерес на истината са слабички.Нещо по ТВ?

 76. Доков | 11.06.09 | 76

  А как точно са избрали тази сграда? То тя е доста дребничка… http://www.youtube.com/watch?v=IeUiL5vzSzA ето това в  TATE modern не успя да запълни 1/3 от Turbine Hall, а в това малко жълто къще…. :D какво ще се излага нз….

 77. Доков | 11.06.09 | 77

  сори че пак, но това показва мащаба по-ясно, http://www.tate.org.uk/modern/exhibitions/dominiquegonzalezfoerster/img/image-page/DGF-13.jpg

 78. Tosh | 11.06.09 | 78

  hehe.. Tate Modern e po-dobyr primer za edin dobyr muzey na syvremennoto izkustvo :P

  Pompidou centre syshto e edna gramadna sgrada. Kato cqlo syvremennoto izkustvo e v industrialni mashtabi.. tazi kyshturka naistina e nishto.

  Ako se pravi podoben muzey trqbva da se pravi kakto trqbva..

  :P Da zatvorqt Kremikovci i tam da napravqt muzey

 79. Доков | 11.06.09 | 79

  това ще е уникално!!!!!!!!!! с една железница до там, представяте ли си го! :D и тате и жорж помпиду и пинакотек деринакотек дер модерне ще се гръмнат от завист :D

 80. Creator | 11.06.09 | 80

  Ихааа бати якото Кремиковци – музей.Никога не съм влизал вътре ,ама много съм се впечатлявал на соц филмите като снимат някой завод от високо – нечовешки мащаб и структури – голяма лудница :)

 81. Tosh | 11.06.09 | 81

  Ne moga da si predstavq kak Anish Kapoor primerno bi pravil izlojenie v taq malka kyshturka.. :]

 82. Илиян Милушев | 12.06.09 | 82

  Аз имам едно много добро предложение – да подкрепим проекта. След като построят дървения статив ще го запалим и ще събираме по левче за гледката. Със събраните пари ще откупим парцела и ще направим една малка заличка, в която студентите да могат да си представят проектите на обществото.

 83. ВЕСО | 16.06.09 | 83

  Струва ми се че представилият се за арх. Кадинов тук е прав – проектът и идеята за изграждане на подобен музей е поредната PR акция с която само се трупат точки на нечий актив. Истината е, че най-вероятно този музей няма да се случи. Подобно на абсурдния архитектурен псевдоконкурс за спортна зала, който беше направен само за да оправдае настоящия конкурс за пълен инженеринг(където участват ГБС – които бяха разтръбили по всички медии че не играят за тази зала в първия конкурс и Strabag) и в този случай предполагам че става дума само за въздух под налягане. Имам силни съмнения, че и конкурса за втори градски център ще остане само в сферата на картинките поради липсата на визия за финансирането му и задълбочено проучване на инвестиционните пазари. Намирам за положителна заформилата се дискусия и реакцията на колегите. Подкрепям и писмото без да искам да коментирам достойнствата на проекта тъй като не го познавам.

 84. Creator | 17.06.09 | 84

  Малко извън темата ,но по повод конкурса за спротна зала – гледах го в Понеделник във в.Стройтелство и градът.Проектите който бяха предложени при конкурса за инженеринг бяха в пъти по-добри от тези на архитектурния конкрус – изводите всеки да си ги прави сам колко сме зле и колко ни е объркано всичко.Впрочем и двата проекта на фона на всички други карикатури досега бяха доста читави /особенно този на Strabag който по стара българска рецепта не победи/

 85. Павел Янчев | 25.06.09 | 85

  Дискусия по повод проекта на арх. Бойко Кадинов за Музей на съвременното изкуство ‘Софийски арсенал’ на 02.07.2009 от 18.30ч в Централен дом на архитекта (САБ) на ул. Кракра 11, София.

  http://art-bg.blogspot.com/2009/06/musei-za-suvremenno-izkustvo-diskusia.html
  http://art-bg.blogspot.com/2009/06/raboten-scenarij-za-publichnata.html

 86. brayo | 28.06.09 | 86

  Пълна подкрепа. Без да съм архитект. Просто художник

 87. Павел Янчев | 29.06.09 | 87

  http://sg.stroitelstvo.info/show.php?storyid=744962

 88. Creator | 01.07.09 | 88

  Ще има дискусия по повод музея в залата на САБ на 02.07.2009 от 18 и 30 часа.

 89. Иван Енев | 01.07.09 | 89

  Подкрепям писмото и инициативата!
  Личното ми впечатление, оказало се широко споделено, е че в България все още липсва адекватна и своевременна обществена реакция по отношение на голяма част от културните, благоустройствени и архитектурни въпроси, засягащи масовият обществен интерес, общото ни бъдеще. Изумявам се, че някак сме склонни да разговаряме за сантиментални ежедневни проблемчета, за кино, театрални постановки, музика и музикални фестивали, политика дори, но архитектурата остава някъде встрани, все в сянка, рядко повод за масови дискусии извън „отбраните“ професионални кръгове… Архитектурта и непосредствената ни жизнена среда все още са вторичен приоритет за твърде голяма част от нас – уж са осезаем проблем, но все пак не са „актуални“.
  Изключително много се радвам, че напоследък вашите гласове достигат до повече хора! Уважавам инициативата ви и ви подкрепям напълно!

 90. rado ivanov | 03.07.09 | 90

  Дискусията на проекта в САБ вчера (2.7.2009) беше едно доста интересно мероприятие, което ми е трудно да определя жанрово, но мисля, че ще успее да се впише някъде между сатирата и сюрреализма. След като още в началото арх. Угринов ясно заяви, че този проект е гледан в НИПК (защото съществуващата сграда е паметник на културата с регионално значение) още през 2007 и категорично е бил отхвърлен стана ясно, че очевидно няма начин тази сграда да има или да получи строително разрешение. Това обаче не попречи да се развихри дискусия и да научим някои доста полезни неща, които не е лошо да запомним за бъдещи подобни случки.
  Например, арх. Лило Попов, зам. председател професионална, научно-образователна и информационна дейност към САБ, обясни няколкократно на присъстващите в залата, че единственото място където САБ публикува официалните си отговори е в-к „Култура”. Не в сайта на САБ, не във в-к „Арх и Арт форум”, а в-к „Култура”, уважаеми колеги. Така че, ако все още не сте се абонирали, побързайте! Защото там, и само там, е публикуван и отговора на САБ към запитването за музея от страна на Съвета на архитектите в Европа. А всички знаем какво ще се случи като комбинираме ограничения тираж на вестника и факта, че европейски архитект без в-к „Култура” деня си не започва.
  Нямало смисъл да се организират конкурси, преди да има осигурено финансиране на строителството!? Да се чуди човек как така, като погледнеш разни конкурси по света, един от основните критерии при избора на победител е предварителната оценка на стойността на изпълнението на проекта. Но ние си имаме методи – няма да гледаме в чуждата паница, ние ще си го измислим по нашенски.
  От всичките министерства, държавни и общински служби, професионални съюзи и организации, до които архитектите от transformatori.net бяха адресирали отвореното си писмо, са получени само два отговора. Едно единствено нещо ми идва на ум – кучето си лае, кервана си върви. Никой от тези, от които всъщност зависят подобни важни за столицата сгради не го е еня. Но изглежда така ще е, след като в управлението на повечето професионални организации са полуграмотни чиновници, топлещи столчетата си още от тоталитарно време, поради простата причина, че не могат нищо друго да правят. И като резултат, вместо това да са авторитетни съюзи със силна гражданска позиция, подкрепена от широка членска маса, те са се превърнали в благотворителни организации, заблудените членове на които спонсорират група чиновници.
  За съжаление темата и проблема далеч надхвърлят конкретния случай с музея и единствения начин нещо да се промени, това е ако повече архитекти, политици или просто граждани подкрепят подобни инициативи. Възлагането на значими обществени сгради трябва да е винаги на конкурсна основа с пълна прозрачност на процеса и решенията. В противен случай никога няма да излезем от онова ъгълче на килера на Европа, което ни отредиха по милост. Е, или поне що се отнася до създаването на истинска архитектура.

 91. Валери Гюров | 03.07.09 | 91

  мисля, че се получи интересна и ползотворна дискуция, като изключим „забавните“ включвания на арх.Л.Попов:]
  изказването на арх.Угринов накара мнозина от нас да отдъхнат, но както казва колегата Иванов над мен – проблемите са много дълбоки и само с общи непрестанни усилия може да се борим за по-добра среда.
  Заснехме 2ч. видео снощи, така че скоро очаквайте документален филм, след като късометражните се оказа лесна плячка:]

 92. Ина Динева | 04.07.09 | 92

  Не можах да присъствам на дискусията в четвъртък, но като разбрах позицията на НИПК определено се обнадеждих. Вече бях почнала да се съмнявам, че там изобщо се извършва някаква дейност.
  Що се отнася до в-к „Култура“ – може да четете online изданието на http://www.kultura.bg/
  Имат си и архив :)

 93. Ина Динева | 10.07.09 | 93

  Ето и наглият отговор на НХГ и МК:
  http://www.kultura.bg/article.php?id=15889

  Останах без думи, когато прочетох, че „проектът отговаря във висока степен на очакванията от страна на най-активната и динамична (но и неглижирана) младежка публика“…

 94. Валери Гюров | 22.07.09 | 94

  http://www.youtube.com/watch?v=XLmGUN9km-o

  изказването на арх.Угринов (НИПК)

 95. Аман от посредственост! Дори и сградата на застраховател трябва да е хубава, та камо ли на музей за изкуства! Този проект би се сторил странен дори и преди 15 години…

 96. 3d база данни | 09.06.11 | 96

  Благодаря ви за този пост. Аз търсех за този вид информация. Се натъкнах на вашия сайт при търсене в интернет и ще се уверите, да се върне и да посетите сайта си сега, когато знам, че сте тук.

 97. Wikli | 04.12.11 | 97

  game social – live fresh game http://gamesocial.net/ streams every day.

 98. kimbeser | 22.04.12 | 98

  Shoes in view http://shoesinview.com/

 99. Brassero | 23.05.12 | 99

  Free hd pics, wallpapers 1080p – hd picture gallery. http://wallpapersfiles.com/

 100. ceperops | 24.05.12 | 100

  1C:BIT http://www.1cbit.com/services/ specializes in enterprising software solutions and services for business management and analysis, accounting, finance management, resource planning, CRM, SRM and more.

 101. Artar | 05.06.12 | 101

  online store Zen Cart http://ledlampsandlights.com/ offers a wide range of LED products.