provocad_logo

Institute for Advanced Architecture of Catalonia

От на 16.11.09

Здравейте приятели, отваряме още една скоба за обучението по архитектура като ви представим Institute for Advanced Architecture of Catalonia, едно от водещите учебни заведения по архитектура в света. Имах удоволствието да се запозная с Христо Топчиев, който кара своята магистратура в IaaC и беше така любезен да отдели част от ценното си време за да ми даде подробна информация за института. Според него първата грижа на преподавателите е да рестартират съзнанието на новодошлите студенти и идеята, че знаят нещо за архитектурата. Ето какво ни сподели Христо:

„Ето малко повече информация за IaaC…естествено пречупена през моя поглед :)

IaaC е основан от групата Метаполис като институция, която да дава нов тип образование. Това не е класически модел за училище или университет, а институт, който има една основна цел – да подготвя кадри за архитектурата на бъдещето – зелената, устойчивата, дигиталната, информационната. Аз самият съм доста нов още /започнахме преди месец/ и не мога да обясня какво точно искат да кажат с понятието advanced architecture, което е всъщност едно от основните понятия тук /понякога и на тях им е трудно да дадат точно определение :) /, но като цяло говорим за бъдещето и това как архитектурата ще изглежда след време, като примерите ни са основно сред нещата правени през последните години.

IaaC технически погледнато е част от Политехническия университет на Каталуния, те са тези които дават акредитацията и т.н. Частен е, така че със сигурност ние сме сред главните спонсори /събрали са ни от 25 държави около 60 човека/. Нямам идея как стои точно въпроса със субсидиите, има ли такива и т.н. Приема е на база портфолио, мотивационно писмо и диплома. Хубавото е, че те преценяват по проектите, а не по половината точка повече на IELTS или TOEFL изпита примерно…никой не ти проверява нивото на езика, ако се справяш, няма проблем.
Учебната програма е разделена на триместри, като нормалната магистратура обхваща периода от октомври до юли и цената за тази година е 12500 евро. Има опция за допълнителен триместър, при който се създава thesis на тема, която студента си избира и изследва в подробности. Таксата за опцията е 4000 евро и програмата продължава до декември. Института си има лаборатория за digital fabrication /една от най-добрите в Европа според тях/, където си изработваме моделите, учим CAM софтуера и т.н. Във всички училища, за които знам, студентите нямат право на пряк достъп до машините, докато тук е точно обратното. Истината е, че на нас – студентите от Източна и Централна Европа ни е малко трудно, защото при нас тези неща ги няма, на практика само сме чували за тях. Оказа се, че студентите от Латинска Америка са по-напред с материала…

За процеса на работа…хм…
Тук основно се работи с rhino и плъгините за него. Архикад и Аутокад са практически неизползваеми за задачите които ни поставят. Особено съжалявам колегите свикнали с Архикад, защото сега виждат голям зор /Рино маааалко прилича на аутокад/. На практика rhinocerus трябваше да го научим за 2 седмици, и колкото и невъзможно да изглежда се получи до голяма степен. Причината е, че на всеки 2 седмици, броено от първия ден на програмата, трябва да се прави по един модел, който след това да се изработва на тези машини тук. Целта е да се запознаем с всички машини и да се отпуснем когато мислим за архитектура. Сега сме в 4тата седмица, което означава, че влизаме в 3тата задача-моделирането и произвеждането не неща на 3D фрезите тук. Първата задача беше laser cut, втората 3D print…моделирахме диатоми, или по-точно прилагахме логиката им върху други повърхнини като сфера например.
От тази гледна точка, института е изключително интересен за мен, но и изключително натоварен като програма и на практика няма време за нищо друго. Паралелно с изучаването на Рино и моделирането на тези 2 задачи за 4те седмици, трябваше да прочетем /в рамките само на първата седмица/ по една книга всеки, като книгите бяха различни /и доста обемни :))/. Трябваше след това, да извлечем есенцията и да ги дискутираме. Сега вадим интересни тези, думи и т.н. с цел те да послужат за създаване на речник за зелената архитектура. Причината е ясна-наводнихме се със „зелена архитектура“, която на практика не е зелена, но пък рекламата продава… Та с този речник трябва да се разграничи зеленото от псевдозеленото… да се изясни кое какво е и т.н. Да стане ясно, че с 5 изопачени линии, показващи съмнителна циркулация на въздух в една сграда не е постигната ефективна и устойчива архитектура… нито пък зелена архитектура с градинка нихилитни дръвчета, набучени на пръст върху бетонна основа….

Отделно от тези неща, основната работа е свързана със студиото. Разделиха ни на групи от по 5 човека и за 4те седмици до тук трябваше да изследваме и измерим по едно дърво /всяка седмица правим презентация за напредъка ни/. Сега, за 4 седмици трябва да проектираме къща на това дърво, като тази къща трябва да е свързана с дървото, да се развива с него и да следва неговата логика на растеж. В началото всички бяхме доста изненадани от задачата, дори някои я определиха като несериозна. За мен това се оказа най-голямото предизвикателство пред което съм бил поставян…колкото и странно да звучи. Изискват изключително много и затова изучихме механиката на конкретното дърво, структурата, историята….сравнявахме, анализирахме почви, води, вятър…различни начини на растеж в различни условия и въобще всичко, което при нас се пренебрегва и счита за маловажно :)

Едно от най-интересните неща са лекциите на различни известни архитекти.. Всяка седмица идват лектори и професионалисти от цял свят. Често си обсъждаме нещата и с тях, което според мен е страхотно.

Като цяло, интензивно училище е, трябва доста амбиция и подготовка. Нареждат го сред първите в Европа и дори в света. Професионално и аргументирано се критикуват водещи архитекти /които пък после критикуват другите като дойдат да изнасят лекции тук :)) /. Преподават сериозни професионалисти…на практика всички които изнасят лекции са такива… Изобщо, тук сякаш ни говорят на друг език и повечето колеги са доста изненадани от него……аз се надявам, че скоро ще го проговоря :)

Изчерпателна и точна информация относно факти свързани с института може да се намери на страницата му http://www.iaac.net/educational-programms/intro-1 . Обърни внимание и на блога, там се качват текущите проекти, видео от лекциите на гост-лекторите и т.н….има и архив от предните години.

Тук се побъркваме от работа /ако щеш ми вярвай, но не съм излизал извън квартирата или IaaC от 34 дни..а съм в град в който определено има къде да отидеш/. Това е единственото, което не ми харесва-много натоварената програма. Но, като се замисля си струва…
Доста интересен е факта, че всяка година се организира пътуване до бързо развиващ се /и проблемен покрай това/ град някъде в света. Тази година идеята е да се ходи в Момбай, Индия. Може би това ще е глътката свеж въздух, която се очаква през април догодина…

Днес и следващите дни, занятията в студиото ни води Michel Rojkind, този който създаде червената къща PR34, която всички ползващи Архикад 10 /не съм сигурен за версията/ виждат в началото.. . Съвременно изглеждащ и мислещ човек според мен. Интересен факт е, че някои студенти сме като че ли по-консервативни от преподавателите си в доста аспекти :))

Много интересен е начина, по който се проверява кой как се справя със задачите. На практика всичко което се прави се презентира постоянно пред всички. За малкото време което измина, направих повече презентации отколкото в университета в който учех 5,5 години преди това. Задачите се предават в цифров вид на диск /включително презентациите и файловете, които са собственост на института след като са били изработени в него/. Присъствието е задължително във всички часове и семинари и има минимум – 90% присъствие. Отделно, всеки е длъжен да качи в деня на предаването задачата си в блога на училището, като начина по който блога се оформя съставя част от оценката. Така на практика, в края на деня координатора влиза в блога и вижда кой си е свършил работата, и кой не. Много е просто, няма опашки за предаване, всеки вижда какво е направил другия /ако случайно не е видял презентацията му/, може да се видят задачите от минали години и да се сравни качеството, а освен всичко, института може да се похвали пред всички :) Информацията за студентите, изискванията към проектите, попълването на текущите задачи в блога, както и промените в програмата стават само през пощата, като по този начин никой няма възможност за извинение, че не е свършил нещо. Според мен такива неща са елементарни и дисциплиниращи, и винаги съм се чудел защо не се правят при нас. Колко му е университетите ни да имат блогове? Или пък да пращат електронна поща? Аз лично смятам, че така е по-лесно за всички…“

Ето и малко снимки за да усетите атмосферата, също препоръчвам да погледнете блога www.iaacblog.com

iaac

iaac

iaac

iaac

iaac

iaac

iaac
машините…

iaac

iaac

iaac

iaac

iaac

iaac

iaac

iaac

iaac
видеоконферентна връзка с други учебни заведения и лектори

iaac

iaac
процесът…

iaac
и изпитанието на проектите…

Това беше драги читатели, надяваме се инфото да е било полезно не само за студенти, но и за хората, които сверяват часовниците на нашето образование…

 1. ева | 16.11.09 | 1

  много се зарадвах… тези неща преди няколко години колко бяха екзотични из европа, а сега са си стандартна учебна програма. детска радост :).

 2. Галя | 17.11.09 | 2

  Това се казва Училище по Архитектура! Страхотно е!!!

 3. Радвам се, че ви харесва, дай Боже и при нас скоро.

 4. Creator | 19.11.09 | 4

  Аз даже леко се депресирах – като знам как и какво съм учил.

 5. Ива | 19.11.09 | 5

  Еха, наистина е страхотно! Много ми харесва и избора на самата сграда, освен всичко друго. Стискам палци и тук да видим нещо подобно в скоро време! :)

 6. Drago | 21.11.09 | 6

  Zdravei , kazvam se Drago i sashto sam studen po Arhitektura v ETSA de Barcelona. Znaesh li biah v Mexico city predi niakolko meseca i se zapoznah s Michel Rojkind na seminar tam. Naistina interesen chovek.Predpolagam che vi e govoril za proekta na kraia na „La Reforma“ kadeto pochva parka Chapultepeck v Mexico df. Az rabotih tam po podoben proekt za 200 godishnina na Mexikanskata revolucia… Sega sluchaino edin priatel mi prati tvoiat text po sluchai IaaC. Izglejda neshtata neshtata koito pravite v universiteta sa dosta interesni. Shte mi e priatno da se zapoznaem i da razmenim mnenie po razlichni vaprosi. Merci

 7. Мартин Янков | 22.12.09 | 7

  Трудно се намират 14 хил. евро само за 1 година :) Университетът звучи като мечта… май май само за магистър учиш там…

 8. niko | 26.02.10 | 8

  драго, смятам да отида за 1 година(erasmus) да уча в испания.. и мисля че съм си избрал университет, този във Валенсия. Бях там и имам впечатления. можеш ли с 2-3 реда да изтъкнеш предимства и недостаъци които си срещнал в барселона..

 9. niko | 26.02.10 | 9

  в барселона на каталунски ли преподават?

 10. Ивайло | 20.12.11 | 10

  Друг свят просто …! Много полезна статия, благодаря. Някой да има излишни 12 500 евро :) ?

 11. Благоест | 25.06.14 | 11

  http://hicomm.bg/hi-tech/minibuilder-ae-roboti-stroiteli-izvajvat-sgradi-s-vsjakakyv-razmer-i-forma.html/?utm_source=Newsletter%20from:%2023-24.06.2014&utm_medium=email&utm_campaign=Hicomm_Newsletter

 12. Благоест | 25.06.14 | 12

  Ако някой скоро попадне на тази статия, моля нека обърне внимание на датата на моста ми.