provocad_logo

Бетоника

От на 13.11.12

Много жалка картинка е трафикът в милата ни столица, а още по-жалки са опитите на общината да се бори с него.
Трафикът е жалък не толкова заради обема му, а заради зачервената физиономия на онзи чичо, който псува като обезумял докато някой го засича пред светофара, сякаш това е враг номер едно в живота му. Преливане на неприятни усещания в иначе толкова удобния кожен салон. А този пътен диагонал не може ли да е малко по-къс мамка му.

Общината пък е жалка защото бори трафика с диагонали и милиони в бетони. Всъщност общината не е това, което си мислите, тя не съществува. Общината са три-четири мегафирми и един разпределител. А да, има и много лелки и чичовци, които пазят бюрата и са виждали веднъж велосипед на картинка.
Та гениите от тази лига наскоро представиха революционния продукт стигане до чисто нов мол посредством чисто нова магистрала, която съвсем между другото резва едно-две ъгълчета от градски парк. Аплодисменти! А най-готината част е естакада пред прозорците на редица кооперации, които имат наглостта да гледат директно към парка.


Това петно е гора и би трябвало да е ценно. Колкото по-единно и непокътнато се запази, толкова по-добре. На гората не й трябват инфраструктури, алеи и удобства, тя е ценна заради това, което е. Точка.

Ето и едно хипотетично решение за връзката Вапцаров-Черни връх в рамките на човешкия мащаб, ако тази връзка е толкова необходима. Ако предположим, че ще се извърши диагоналната връзка, тя може да е разпределител на движението, тоест разклонение на Вапцаров в две по-малки части или еднопосочен ринг, който разпределя трафика между Вапцаров, Черни връх и Хенрих Ибсен. По този начин могат да се спестят пари, а с останалите 30-40 милиона от тези 60 може да се помисли за оптимизация на градския транспорт или пък още по-авангардно – велоалеи.

Най-циничното е, че покрай всички тези мегапроекти и автоориентирани геройства никой не предвиди едно вело-трасе като хората. София е един от малкото градове с богатства като Витоша и все още няма връзка център-планина, както липсва една много важна вело-връзка център-Студентски град, но те младите не са важни…

Също така, не ме разбирайте погрешно, аз подкрепям големи инфраструктурни проекти, стига те да са под земята :) Метро, скриване на булеварди под земята, подземни паркинги, подземни молове, цели градове… интересна тенденция. Вие как мислите, ще запазим ли нещо човешко в столицата?
Обичайте се и се радвайте на живота. Ако четете това в задръстване, помахайте на съседния шофьор…

 1. Комитата | 14.11.12 | 1

  Живея точно там и проектът живо ме интересува. Но от първата картинка не ми е ясно какъв точно е планът на общината. Можеш ли да наслагаш надписчета като на последната картинка?

 2. psihi | 14.11.12 | 2

  Много добра статия на Ивайло Стоименов.
  Идеята за еднопосочна примка е безумна почти колкото и 10 метрова естакада през парка.

 3. Комита ето подробности за проекта
  http://sofia-agk.com/index.php?option=com_content&task=view&id=375&Itemid=26
  http://sofia-agk.com/esoft/planove/OUP-2009_All_2009-08-10/29.pdf

  @psihi предложението е просто хипотеза и повод за дискусия, без претенции за експертност. Ще се радвам да споделиш твоята гледна точка за трафика в този участък.

 4. Васил Даскалов | 14.11.12 | 4

  Пичове, не помня кога за последно сте писали позитивна статия. Нещо като новинарски сайт сте ми, който бълва само критики и негативизми за да привлече внимание. Не, че не сте прави в статийте който пишете, ама живота не е само гадост и зараза.

  Това което правя е да прочета заглавието, да разгледам картинките, които често нищо не ми говорят и да ви затворя, защото критики и недоволства не ми се четат, тях и сам мога да си ги създам. По същия начин реагирам и на новинарските сайтове, защото друго освен да ти скапят настроението и да си отчетат бройката май не могат. Да хубаво е да си в час с нещата покрай теб, ама не е възможно всичко покрай теб да е гадно, мизерно, лошо направено и т.н. Всъщност възможно е само в съзнананието ти.

  Само да доодбележа, че горната статия изобщо не съм я и прочел.

 5. Anonimen_Negoduvan | 14.11.12 | 5

  Проблем, Решение , Критика и Алтернатива …. Живо ме интересува , къде се е загубила връзката между тези 4 събития ?! Тези , които правят нещо го правят с гъза си , а тези , които негодуват , пишат критика и дават по–добра алтернатива … Малко ми звучи като “ ако бех аз, щех да подам и от там Геле да вкара … “ ! В България талантливите, креативните и интелигентни хора все още съществуват , но не знам защо най-доброто , което могат да направят е критика с две схеми , които биха допринесли вписването на оценка 6 при Е.Димитрова и до там. Защо този потенциал не бъде чут веднъж поне от старите ДИНОЗАВРИ , които си мислят че 2 различни цвята плочки и пожарен кран с водомер правят Ларгото “ Новото Лице на София “ ???

 6. @Васил Даскалов оффф прав си и на мен не ми е приятно, че влизаме в серия от подобни публикации, но фактът е, че нещата хич не са розови и ако не ми пукаше въобще нямаше да пиша. Целта на този блог е да обръща внимание на проблемите в градската среда и да има до някъде образователно влияние и да поражда дискусия. Нямам абсолютно никакво намерение да влизам в развлекателния бизнес и да забавлявам когото и да било със статиите си. Обичам града си, не се оплаквам от това, което градът има, но няма как да не се вбесявам на съсипници, които правят „нови“ неща. Градът има нужда от спокойствие и качествени и ефикасни решения.

  @Anonimen_Negoduvan не подценявай ролята на критиката. Критика не винаги и нещо негативно.

 7. Стефан | 14.11.12 | 7

  Покрай изсичането на гората зад Софияленд се промъква едно предложение за отсечка между бул. Вапцаров и кв. Лозенец през горичката.
  Интересно ми е, како смяташ за това като архитект.

  http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=97312567&postcount=2641
  На тази картинка се вижда чудно. Става дума за продължението на това червеничкото към квартала.

 8. Брей, това не го бях видял. Доста тъпо при положение, че там има много приятна градинка, която се разцепва на две. Иначе общата насока трябва да е в сравнително удобни рингови трасета и по-неудобни лъчи към центъра и като цяло достъпът до центъра трябва да се филтрира. А кой е собственикът на зеления имот?

 9. Стефан | 14.11.12 | 9

  Според ‘запознати’ се оказва че собственикът на зеления имот има общо с ПИБ (Я виж ти къде се появи Цеко ;) )
  А тая отсечка ми изглежда абсурдна. Направо си е вкарване на транзитен трафик през и без това затлачения квартал.

 10. Фил | 15.11.12 | 10

  Не виждам нищо съществено.
  Кръгово на семинарията…. тоест, проблеми.
  Еднопосочни щуротии без смисъл, посока и идея, нали…….

 11. Бобър | 15.11.12 | 11

  Фил да ти обясня. Живях две години точно в началота на Яворов/края на Вапцаров. Е няма такъв шум и прах. Всички гъзета си пържат старите бракми на прав участък, пресичането на пешеходната (да има такава) си е късмет, а единственото място наоколо където видях тичащи хора бе в гората отсреща.

  Целта не е да се вдигне скоростта на колите в града.

 12. Tosh | 15.11.12 | 12

  Нали разбираш, че за да заровиш нещо под земята ти трябва първо да изкопаеш, да пренесеш изкопаната земя с тирове до някакво специално определено за това място. Това всичко струва ужасно много пари. Най-лесния, евтин и човешки начин е да се правят булеварди като се прави специална линия за автобус и велоалеи.
  Обаче проблема не е че трябва да се разширяват пътищата, да се правят допълнителни магистрали или шосета вътре в града – проблема е в това, че не може всеки човек да кара кола до работата и обратно. Трябва да има много алтернативни видове транспорт всичките вързани в една система и с ясен план, който хората да могат да разчитат и да планират своя всекидневен път. В момента транспорта е в състояние, което очевидно не удовлетворява хората и те предпочитат да карат колите си. За да се спре този хаос трябва или да се наложи специален данък за шофьори в централната част на града или да се подобри транспорта значително (като всъщност и двете трябва да се направят май)..

  Това да свалиш хората от колите им и да ги „накараш“ да ползват градски транспорт е култура. И както всяка друга култура, това е много бавно и сложно за усвояване.
  А всичките решения, които започват с „дай да построим още един път тук, да отклоним потока на колите, но в същото време да пропагандираме хората да продължават да се качват на коли“ са обречени на вечни проблеми и постепенен провал.

  Аз не казвам, че не трябва да има много пътища – колкото повече алтернативи предлага една система толкова е по-адаптирана към промени тази система и оттам толкова по-издръжлива, по-успешна и по-продължителен живот ще има тази система – но проблемът в София е друг.

 13. @Мартин Ангелов, @Tosh,
  и двамата пишете факти, но парата прави интереса, мисля, че това е ясно. Въпросът е какво може да се направи за да стане нещо. За градския транспорт и велоалеите има някакво развитие, бавно но поне е нещо.
  Относно тези сериозни ремонти по улици, булеварди, магистрали и т.н. просто силните на деня (мандата) са насочени в тази област. Ясно е, че част от нещата са безмислени за нас, но всяко нещо си има причина. Аз също не съм убеден, че решението за тази нова връзка е най-доброто.
  Важно е дали наистина интересът не е да се създаде възможност да се застрои още една част от парка. Веднъж отхапе ли се парче от нещо и се започва само разширяване, примери много: това трасе, Ловен парк, Южен парк и др.
  Последно: не е ли добре такива сериозни ‘нововъведения’ да се обсъждат със широката общественост?

 14. александър петров | 17.11.12 | 14

  Всъщност какво имаш предвид под „широката общественост“?
  Според мен широката общественост по-скоро ще каже – „ЕКСТРА!“
  Чудя се също – дали няма да е най-удобно всичко да е един голям ПЪТ

  важно е подобни „идеи“ поне да се критикуват …

 15. Iliyan Petrov | 17.11.12 | 15

  G-n Angelov,

  Takuv tip diskusia se opivame da prinudim SO da zapochne.
  Nie sme tazi grupa v facebook –
  https://www.facebook.com/groups/borisova.gradina/

  Do momenta spiahme glasuvaneto na proekta v SOS i v ponedelnik vnasiame pismeno iskane, v koeto sa vklucheni podobni na vashite tezi. Kania Vi da se vkluichite v nashata grupa, kakto i vsichki grajdani, koito iskat da ima obshtestvena diskusia i promiana na segashnia plan.

  Pozdraviavam Vi za izrazenata grajdanska pozicia i predloenia.

  Iliyan Petrov

  Molia da me izvinite za latinicta. Niamam druga opcia v momenta.

 16. Stefan | 27.01.15 | 16

  Добра позиция, оценявам я! Също ще е доста адекватно пътни артерии като „Цариградско шосе“ „Евлоги Георгиев“ и „Тодор Александров“ да се редуцират и да минават под земята или движението да се пренасочи по други булеварди минаващи по крайните квартали. Така София, както се казва по-горе, да стане по-човешка.Представете си на Орлов мост да НЕ минават коли и да НЯМА протест? зверско е нали?