provocad_logo

Конкурс или кон за кокошка

От на 05.10.09

Чували ли сте за конкурс, в който авторските права на участниците не са защитени. Аз не бях чувала… досега.

Става въпрос за конкурс за крайбрежната алея на Варна, станала скандално известна с продажбата на 118дка от Морската градина (държавна земя) на частни лица. Имаше репортажи и по националните медии, но както обикновено всяко чудо за три дни. Всъщност проект вече има – „Проект Алея Първа”, който предвижда строителството на заведения, хотели и казина и превръщането на зоната край плажовете на Варна в „Малкия Лас Вегас”.

След бурното неодобрение от страна на обществеността и на няколко неправителствени организации (имаше и подписка срещу проекта), новите собственици на земята решиха да хвърлят малко прах в очите на хората като обявят, че все още нищо конкретно не е решено и тепърва ще има конкурс. Та ето какъв чудесен конкурс ни спретнаха нашите варненски феодали…

Цитати от Обявлението за провеждане на открит конкурс за „Обемно градоустройствено решение на „Алея Първа” гр.Варна” (това е официалното название):
– „Наградените конкурсни проекти стават собственост на Възложителя”
– „Независимо дали е сключен договор за изработване на проект, Възложителят придобива правото да използва наградените проекти без разрешение на авторите им”
– „Възложителят си запазва правото да сключва договори и с други участници”
– „Целта е постигане на максимално възможно РЗП”

Ако сте пропуснали да си купите конкурсната документация (срокът беше до 15 септември), може изобщо да не съжалявате.

Чудя се само за кое да се възмущавам най-много: за наглата продажба на държавна земя точно преди края на мандата на предишното правителство; за приетия ПУП за крайбрежната алея, който предвижда строежа на големи хотели и казина и е в разрез със Закона за Черноморското крайбрежие или за безобразния „конкурс”, който е поредната подигравка с архитектите и с обществения интерес.

След месец конкурсът трябва да приключи. Дано предположенията ми да бъдат опровергани…

 1. shamans | 06.10.09 | 1

  А не разбраха ли, че вече не могат да ги напълнят тия хотели дето искат да ги строят? Време е вече да се обърне внимание на качествената среда ако искат изобщо да привлекат някого там… и къде е Камарата на архитектите в случая, те нямаше ли да следят за такива ненормални правила на конкурси?
  И кой архитект ще се навие да прави проект ако после няма гаранция че даже името му ще споменат…

 2. Ина Динева | 06.10.09 | 2

  КАБ и САБ участват в журито, това е най-абсурдното.

 3. Creator | 06.10.09 | 3

  Зад проекта стои варненската групировка ТИМ.Защо КАБ и САБ стоят зад него – ето отговора http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=183256 .Големи дебати имаше за въпросното място наи малкото ,че в момента то тъне в мизерия на практика и има една такава обективна страна че въпросния проект цели да го облагороди.

 4. Ина Динева | 06.10.09 | 4

  @Creator, аз лично имам доста противоречиви чувства относно проекта. От една страна няма как да не е е засегнато чувството ми за справедливост, тъй като хората, които взимат решения за този обществено значим проблем, нямат нищо общо с демократичния избор и явно обществеността няма думата. А от друга, имайки предвид незрялото ни общество, тромавата и корумпирана администрация, може би наистина имаме нужда от силна ръка и този проект би могъл да е чудесен шанс за града.
  Темата, която засягам тук обаче, е друга – ако наистина мотивите за този проект са толкова добри, както се прокламира, не можеше ли да се направи нормален конкурс. Смятам, че липсва предварителната обществена дискусия какви функции да има на Алея Първа и този конкурс можеше да свърши точно тази работа… но явно целта е друга.
  Относно дипломата на Марин Митев, в съзнанието ми веднага изниква асоциация за времената на Просветения Абсолютизъм. Това е голямо предимство и дано реално се отрази на нещата, които се случват в града. Само че за да повярват хората, трябва поне един от многото проекти, с които са се захванали, да е доведен до успешен край ;)

 5. mok | 07.10.09 | 5

  Честно казано, аз се колебаех дали да не взема участие в този конкурс, тъй като не се срещат често отворени градоустройствени конкурси у нас. В крайна сметка погнусата у мен надделя и се отказах да закупувам каквито и да било документи за участие. Сега виждам ,че не съм сбъркал. Мафията си е мафия докрай. Колкото и лъскаво опакована да е една незаконна дейност, си остава незаконна. Не ми пука дали ще има хотели 5 или 6 звезди и дали Алея Първа ще се превърне в супер-дубайска зона за богаташи, пука ми за това, че 117 дка от варненската морска градина са продадени за по 50 Евро квадрата. Новият собственик, логично, има интереси различни от интересите на варненци, туристи и изобщо всички, които имат досег с въпросната алея. И съответно за да се убие общественото недоволство се прави някакъв плосък конкурс с високо платено жури, а оттам насетне ТИМ ще си прави каквото пожелае. Много сме добре, няма що. Толкова се говори сега от новото правителство за грешките на миналото – еми в крайна сметка тази земя е придобита по времето на тройната коалиция, но там няма все още НИЩО. Ако някой претендира за „премахване на корупцията“ и „добро управление“ ще се намеси. Но не би.. Само стойте и гледайте сеир. Не веднага. След няколко години, като се поуталожат страстите.

 6. Tosh | 07.10.09 | 6

  „I hlqba, i noja sa v tqh“ kakto se kazva.

  Spored men Bylgaria,a ne samo Ina Dineva, shte se sreshta vse poveche i poveche s podobni proqvi na diviq kapitalizm..

  Nachin da go preborish e po-silno sdrujenie mejdu arhitektite, za koeto Bylgariq trqbva da ima samo sebeuvajani arhitekti.. ili daje reshenie vzeto ot kamara na arhitektite.

  Spored men poslednite izbori pokazvat,che bylgarite imat nujda ot silna ryka.. samo se nadqvam da e ryka tova,koeto shte ni opravi,a ne drug organ.. na reda.

 7. […] за този казус, но преди ден-два попаднах на една статия в ProvoCAD, която ме разчопли наново и у мен назря раздразнение. […]

 8. Весо | 09.10.09 | 8

  Ина, за съжаления твоят красив град е СОБСТВЕНОСТ на гореспомената групировка. За съжаление на твоите съграждани сякаш това им харесва. И за съжаления въпросният казус с конкурса е просто поредното доказазателство, че на хората в които е съсредоточена властта във Варна въобще не им пука за обществения интерес. Също толкова абсурден е и факта, че част от морската градина е продадена(няма значение на каква цена), както е безумна и ситуацията около изготвянето на устройствения план, който беше скрит, след това представен в различни вариации пред различните институции и пред обществеността. Нещата отиват на много лошо… :(

 9. М. Христов | 09.10.09 | 9

  Драги колеги и приятели , като член на управителен съвет на районна колегия KAB Варна, искам да внеса пояснението, че КАБ Варна, а и доколкото ми е известно и САБ Варна, не стоят зад проекта и обявения конкурс за Алея Първа. Лично не удобрявам , и бях от първите подписали петицията против сделката. Холдинг Варна отправиха покани за участие в журито лично към Д. Стефанов и Г. Минчев съответно председатели на КАБ и САБ в града, и решението дали да участват и легитимират конкурса си е лично тяхно. Не забравяйте че за член на журито беше поканена и Калина Павлова, която е и член на УС на САБ Варна. Тя официално отказа.

 10. Весо | 10.10.09 | 10

  Като си е лично тяхно а вие сте ги избрали и сте против порнографията която се разиграва – изключете ги просто от структурите на САБ и КАБ и тогава няма да има недоразумения. Докато са ваши председатели, респективно представители, техните дествия се считат за координирани с организацията.

 11. Ина Динева | 10.10.09 | 11

  Весо, половината град работи във фирмите на ТИМ, така че на хората може наистина да им харесва. Имаше много хора, които се включиха в алтернативната подписка в защита на проект „Алея Първа“. Това е показателно…
  Относно председателите на САБ и КАБ Варна, те трябва да са наясно, че като представители на тези организации не трябва да съществуват „лични решения“. Отдавна е трябвало да последват добрия пример на арх.Калина Павлова и да се разграничат от условията, поставени в този конкурс.

 12. Tosh | 10.10.09 | 12

  Kak moje chovek,koyto raboti v dyrjavna organizaciq da e „prinuden“ ???

  Ako podobni hora mogat da bydat prinudeni tova oznachava,che tqhnoto mqsto tam e komprometirano – sledovatelno trqbva da podadat otstavka,za da zastane nqkoy,koyto ne bi mogyl da byde „prinuden“..

  Spored men nqma takava situaciq, pri koqto pravilen izbor nqma. Prosto te sa si reshili,che taka im e po-udobno.. nikoy ne e prinujdaval nikogo, absoliutno siguren sym.

 13. Ина Динева | 10.10.09 | 13

  Tosh, може би не си разбрал правилно. Не става въпрос за хора, работещи в държавна организация, а за варненци, голяма част от които работят във фирми, собственост на ТИМ. И със сигурност не е имало принуждаване, просто хората подкрепят каузата на работодателя си (всеки със своите мотиви). Затова отстрани изглежда, че на хората им харесва.

 14. Tosh | 10.10.09 | 14

  Stava duma za SAB i KAB Varna li?

 15. Ина Динева | 10.10.09 | 15

  Не, САБ и КАБ са професионални организации, които са създадени с цел да защитават интересите на архитектите в България и съответно да не допускат конкурси с такива ощетяващи участниците правила. В тази тема изобщо не исках да засягам въпроса за организаторите на конкурса или кой какво притежава, а да обърна внимание, че именно нашите професионални организации носят вина за случващото се чрез бездействието си.

 16. Да и аз мисля, че ощетяването на участниците в конкурса е най-малкият проблем, да му мислят варненци.

 17. М. Христов | 14.10.09 | 17

  Извинявам се за допуснатата от разсеяност грешка, Д. Стефанов е председател на САБ,а Г. Минчев на КАБ в гр. Варна.
  Прави сте за това че председателя асоциира организацията, това трябва да се обсъди. Ина спомена една от целите за създаването на КАБ – професионална подкрепа и защита на практикуващите в България архитекти. Не зная дали вие, участниците в този форум сте дипломирани или кандидат архитекти, но искам да допълня, че КАБ е доста „заета“ и със защита на граждани жалващи се от „проектантска дейност“ на наши членове.

 18. bedno li bedno | 15.10.09 | 18

  @ Мартин Ангелов.

  точно ощетяването на участниците в конкурса е проблема. това за „гражданите“ на варна е в раздела на самосъжалението.

  Юридически, най-вече според закона за авторското право, но и други закони, авторското право е неотделимо от създателя на продукта. и не може да бъде преотстъпено преди създаването му. (предполага се че по този начин се избягва определена форма на робство).
  за преотстъпване на авторско право трябва да има отделен договор СЛЕД създаването на продукта.

  Проблема е в заданието. То може да бъде обжалвано.

  А САБ И КАБ просто не ми се говори.

  @ М.Христов

  Изкажете мнението си по казаното от мен.
  И Кажете какви са процедурите за прекратяване на тая свинщина.

  поздрави.

 19. Диков София | 15.10.09 | 19

  Защо представителите на КАБ и САБ арх.Г. Минчев и арх.Д.Стефанов не отказаха на ТИМ да очастват в жури, на което съдбата е ясна още преди да бъде обявен конкурса.

  Кои е арх.Г. Минчев – проектанта на ПУПа за застрояване на същата тази територия.
  Защо същия приема продажбата на земята, която се е водила изключителна държавна собственост !!!
  Чел ли е заданието си за проектиране на тази територия прието от ОС-Варна, в което изрично е записано, че посочената територия между пътя-горен ръб на ската е за КОНЦЕСИЯ !!!
  КОЕ НАДДЕЛЯВА В КАБ: СКЛЕРОЗАТА ИЛИ ТИМ !!

  арх.Д.Стефанов – след като се спазари с ТИМ 12.208г. във връзка с проблемите на ОУП, започна да работи по някой общински обекти и други подобни от кръга на ТИМ !

  Вероятно архитектите със съвест в нашите рекетьорски КАБ и САБ са малко:
  http://moreto.net/novini.php?g=%F5%EE%EB%E4%E8%ED%E3%20%C2%E0%F0%ED%E0

 20. Калина Павлова | 15.10.09 | 20

  Здравейте,

  Радвам се на активността ви в този сайт.
  Тези дни ми се наложи да давам обяснения в икономическа полиция, какво е КМА, как сме участвали в проекта Моят бряг, как се усвоявали парите по проекта.
  Едва ли не трябва да се чувствам виновна, че изпълнихме плановете на САБ Варна да стане интересен и достъпен за младите архитекти, да участваме в различни мероприятия, каквото беше обучението осъществено от организаторите на проекта Моят Бряг, да обяснявам, че хора който биват обучавани не вземат пари за това :)))

  Това се наложи защото след като отказах участие в конкурса на 30 септември, на 1 октомври Холдинг Варна са задействали сигналите си срещу мен в прокуратурата :) И на 2 октомври ми звъннаха от икономическа полиция да давам обяснения. Интересно нали? Не им липсва стратегия и синхрон с институциите на нашите стопани :)

 21. арх.Стаматова | 16.10.09 | 21

  Драга Ина, бих могла да отговоря на въпроса ти „Чували ли сте за конкурс, в който авторските права на участниците не са защитени. Аз не бях чувала… досега.“
  За съжаление съществуват такива конкурси. Такъв беше например последният конкурс на „Бенетон“ в Техеран, спечелен от млади български архитекти , а и предишният конкурс на „Бенетон“ за Омск , спечелен от млад португалски архитект. Те получават някаква определена сума, след което нямат никакви авторски права. Обектът се дава за разработка на друг архитект (вероятно дори определен още преди да се състои конкурса) и той се води автор оттам нататък. В програмата на „Бенетон“ пишеше, че възложителят взема дори и хонорарите от публикациите на проекта в архитектурни списания. Сериозните конкурси се съгласуват със съответните професионални организации в съответната държава или международния съюз. Именно работа на тези организации е да пазят авторските права на своите членове, защото това е интелектуален продукт. Организациите също така предупреждават публично своите членове да не участват в конкурси с отклонения от професионалната конкурсна практика.

 22. М. Христов | 16.10.09 | 22

  Това е масова практика (а и аз лично имам такъв случай) не само за България. И е обикновено при по-едрите (не в българския смисъл, на килограми) клиенти, за която трябва много да се работи и в КАБ и в чужбина.
  Ако бъдем справедливи КАБ предупреди (не може да забрани)за „нередности и нарушения“ в условията на различни конкурси. Сещам се за ДАМС конкурса – спортната зала в София. Това не попречи да участват не само „луди млади“, но и някои мастити архитекти.
  Като дискутираме авторско право трябва да отбележим и другата страна на монетата – архитектурния интелектуален продукт може да нанесе вреда на психическото и физическо здраве на човека и на обществото като цяло. Това значи отговорност на архитекта, от която той не може да „избяга“ отказвайки се от авторско право, доколкото знам по закон е длъжен да намери съгласен и квалифициран приемник на това право, и клиента да го одобри разбира се.

 23. арх. Сашко | 16.10.09 | 23

  Колеги от САБ и КАБ ,

  като гледам в последно време , какви аритектурни бисери се сътвориха, да не се окаже , че сме професионалисти само във форума :-))

 24. Весо | 16.10.09 | 24

  Започва все повече да ми се гади…

 25. bedno li bedno | 17.10.09 | 25

  проблема не се определя от едростта или дребността на проекта, макар че при по-едрите има повече интереси да се изключи архитекта като „фактор бъркащ далаверата“. В случая с ДАМС „фактора“ е отстранен с помощта на формулировката „инженеринг“ и Жеко Тилев е поставен в подчинение на ГБС още от формулата на конкурса. така инвеститора делегира правата си на изпълнителя в ущърб на архитекта и на обществото, което инвеститора(ДАМС) представлява.
  Във всички случай, обаче, отстраняването на архитекта от инвестиционните процеси става заради липсата на яснота (в обществото) какво точно прави архитекта и каква е неговата роля.
  инвестиционният процес е тристранно споразумение между инвеститор, аритект и изпълнител.
  при премахване на връзката инвеститор-архитект се премахва лицето отговорно за проекта не само като естетически съображения, но и като етапът, в който се изгражда яснота за стойността на крайния продукт…

  как ще коментирате изявлението на ГБС че ще „построи залата без печалба“??? какво ще построи??
  това нормално договаряне ли е в един инвестиционен процес?

 26. bedno li bedno | 17.10.09 | 26

  много се дразня че напъните за популяризиране на професията са само в раздела на естетиката.
  не става въпрос за това, обществото да осъзнае че без архитекти сградите ще бъдат грозни…още повече че има доста примери за обратното…
  проблема е в отчетността и отговорността.

 27. М. Христов | 17.10.09 | 27

  Видна е компетентност за инвестиционния процес и връзката му с архитектите, най-вече в теоритичен план. Ще приветстваме нашите млади колеги във ветровития архитектурен пазар на дивия ни капитализъм, но най-вече ще ги очакваме в КАБ, особено в управлението й, че има много работа там и „войни“ с доста „врагове“ на професията.
  Но нека се върнем към темата все пак. (успоредно се движи и http://arhitektura.bg/blog/?p=3663 )
  Дискусията за условията в конкурса, който според мен е проформа, отклонява вниманието.
  Мисля че с неговото обявяване някой хвърля на уличните кучетата мръвки да не го закачат.
  Защо не се обяви преди 1-2 години, а след нападките на гражданските организации във Варна срещу сделката. Тогава имаха концесия.

 28. Ина Динева | 17.10.09 | 28

  А някой може ли да хвърли малко светлина върху въпроса кой е допуснал да бъде приет ПУП, който предвижда строителството на хотели на крайбрежната алея. Доколкото знам е имало обществено обсъждане и тези идеи са били отхвърлени.

 29. bedno li bedno | 20.10.09 | 29

  разбира се че е проформа, само че въпроса „Защо не се обяви преди 1-2 години“ мирише на изгоряла точка в ел захранването.
  отг. – защото ще го обяват когато и както им изнася. от другата страна са т.нар. професионални организации, които според правилата на дивия капитализъм би трябвало да писнат не само порформа, но и юридически, но за това акъл няма.
  или се борете истински или си пригответе по-дебела сламка за дишане следващите 2 години че блатото няма да се размърда…е, поне има да се правят паспортизации :)

 30. bedno li bedno | 20.10.09 | 30

  и нека се върнем пак на темата :)
  защо САБ и КАБ в достолепната Варна не излезнат със ОФИЦИАЛНО изявление по въпроса?

  само питам, не че не знам защо…

 31. Калина Павлова | 26.10.09 | 31

  Здравейте,
  Говорих с адвокат от гражданската организация „СОПА“. Конкурса е частен и инвеститора може да определя както иска правилата. Но проектите, които ще се представят могат да се използват само в съответствие на условията в закона за авторското право. Ако този закон бъде нарушен в следващите действия може да се заведе дело.

 32. Калина Павлова | 26.10.09 | 32

  ТИМ билдинг

  Случаят с „Алея Първа“ във Варна показа, че балансът между интересите на гражданите, инвеститорите и държавата е труден за постигане

  http://www.capital.bg/show.php?storyid=804114

 33. Ина Динева | 02.11.09 | 33

  Коментарите на статията в Капитал вече са над 400! Тази седмица ще бъде представянето на конкурсните проекти. Победителят ще бъде обявен на 12-ти.

 34. арх. Калина Павлова | 05.11.09 | 34

  До:
  Членовете на КАБ и САБ
  УС на КАБ
  УС на САБ
  вестник Арх и Арт Борса

  Изявление на:
  Членове на Управителния съвет на КАБ – регионална колегия Варна
  и
  Членове на Управителния съвет на САБ – дружество Варна

  Относно:
  Обявения от „Холдинг Варна” АД открит конкурс за обемно-
  градоустройствено решение на „Алея първа” и участието на наши членове
  представляващи КАБ и САБ в журито.

  Като членове на УС на КАБ, РК Варна и УС на САБ, дружество Варна
  заявяваме че в ръководствата на нашите организации не е постъпвала покана или искане от „Холдинг Варна“ АД за излъчване на представители, наши членове, в състава на журито на горепосочения конкурс.

  Поради това считаме участието на членове от РК КАБ Варна и САБ, дружество
  Варна в журито на конкурса, като техен личен ангажимент, а не упълномощени да представляват нашите две организации.

  Подписали:

  Членове УС на КАБ – Варна
  арх. Мирослав К. Христов
  арх. Владимир М. Попов
  арх. Теодор В. Пеев
  арх. Румяна Г. Статевa
  арх. Веселин Л. Василев

  Членове УС на САБ – Варна
  арх. Калина Т. Павлова
  арх. Веселинка И. Тихова

  03.11.2009 г.
  гр. Варна

 35. Ина Динева | 10.11.09 | 35

  Някой присъства ли на представянето на проектите, ще се радвам да сподели впечатления. За мен беше изключително разочароващо, когато разбрах, че изложба на проектите няма да има. Явно оргнизаторите смятат, че всички, интересуващи се от съдбата на крайбрежната алея, са длъжни да освободят 3 часа от работното си време 5 дни от седмицата, за да имат шанса да изградят пълноценно впечатление от предложените проекти. Смятам, че това е показателно за отношението към общественото мнение. Не мога да си обясня защо организаторите пропускат възможността да направят жест към гражданите на Варна – едва ли ще им коства особени усилия, напротив би им донесло само позитиви.

  Остава ни да чакаме проектите да бъдат публикувани в „Строителство градът“. За съжаление дискусията ще бъде доста ограничена и предимно сред професионалните среди.

  А ето и още по темата от Архитектура.БГ
  http://arhitektura.bg/blog/?p=4004

 36. bedno li bedno | 12.11.09 | 36

  с писмото КАБ-Варна са се разграничили. и толкоз.

  очакваме ли някой да се трогне?? и да ни подаде ръка за да направим товаа, което е нужно :)

  правилната перспектива за този конкретен казус, както и за много други подобни (няма да се уморя да го повтарям наляво и надясно) е да се намерят процесите на дискриминация.
  нека поясня:
  реалната битка е точно в това: обявяващите конкурси се стремят да организират процеса така, че да изключат всички фази, които биха могли да изтръгнат контола от ръцете им. архитектурният проект е най-честата жертва, защото залага икономическите показатели на бъдещият строеж.

  в случая става въпрос за частна собственост, така че ЗОП не важи, но КАБ може да излезе със становище за важността и комплексността на проекта и да се настоява за участието на всички засегнати(заинтересовани) лица. В противен случай е налице дискриманционна практика.

  Ако общината е заинтересовано лице или КАБ е такова, следователно те могат да настояват за спиране или пре-организиране на процеса, основавайки се на дискриминационните практики. има закон и ако искате мога да цитирам определени членове, но би било добре да се позаровите в него.
  (ако КАБ приеме постановката че те на са заинтересовано „лице“, тогава трябва цялото ръководство да си подаде оставките веднага!!)

  Участниците в журито трябва да бъдат отстранени от ръководството на КАБ-Варна.
  Те не разбират духа и предназначението на организацията и й вредят.

 37. Ина Динева | 12.11.09 | 37

  „втора завишена награда“… много хитро :)

  http://www.dnevnik.bg/morski/2009/11/12/815106_bez_purva_nagrada_v_konkursa_za_aleia_purva/

  „Крайморската алея във Варна ще бъде разделена на зони, които ще бъдат проектирани от отличилите се в конкурса. Възможно е холдингът да купи добри идеи и от останалите разработки. Всяка идея, харесана от инвеститора, ще струва 2 000 лева“ – това е казала изпълнителният директор на „Холдинг Варна“. ЯВНО ПАК ЩЕ ИМА РАБОТА НА ПАРЧЕ…
  За участниците, журито и конфликта на интереси по-нататък ;)

 38. Павел | 13.11.09 | 38

  Ето проекта на победителя Стефан Добрев – http://www.stefandobrev.com/projects/varna.php?lineHeight=668?lineHeight=858

 39. bedno li bedno | 14.11.09 | 39

  @ Ина
  кое му е хитрото? няма първа награда, както няма втора или трета. Разичните пари не означават предимство на единия пред другия…
  …не мога да се сдържа да не те поправя :) няма да има „работа на парче“ – сега ТИМ ще си направят проекта. не са длъжни да се съобразяват с никой от проектите, по никой закон.

  а за конфликтите на интереси има само еднин лек. всеки участник в журито да бъде запитан публично и писмено (и да отговори по поне един от двата начина :) на въпроса „защо смята че не е влязъл в конфликт на интереси с ролята си в това събитие?“ (мога и по-юрижаргонно да го формулирам) :)
  за участниците не знам.
  очаквам да ни информираш скоро.

  Поздрави

 40. Ина Динева | 14.11.09 | 40

  @ bedno li bedno
  Напълно си прав. Просто се опитвам да подхождам донякъде с ирония, за да спестя излишните си емоции ;)

 41. Ина Динева | 05.12.09 | 41

  Ужасяващо разкритие на плагиатство: http://pavel-yanchev.blogspot.com/2009/12/10.html

 42. Калина, поздравления за отношението към проблема http://kab.bg/a/nav/news/item/78

 43. bedno li bedno | 07.01.10 | 43

  ето и едно сдружение, за което не бях чувал, но което ми става все по-любимо
  http://www.sopa.bg/news.php?extend.33.33

  браво на Калина Митева!!!